Onderscheid is cruciaal voor toekomst speciaalzaak
Woerden, 20 maart 2017 - Terwijl het totaal
aantal speciaalzaken al jaren onder druk staat, groeit het
aantal foodspecialiteitenwinkels en biologische
speciaalzaken. Consumenten zoeken naar puur, eerlijk,
kleinschalig en lokaal. Horeca en retail raken met elkaar
vervlochten (blurring).
Consumenten eten steeds meer buitenshuis. Volgens
brancheorganisatie Vakcentrum en onderzoeksinstituut FSIN
bieden deze ontwikkelingen juist kansen voor de goede
ondernemers, de ondernemers die zich onderscheiden. Er is
een uitstekende toekomst voor de échte speciaalzaken.
Vanmiddag presenteerden FSIN en Vakcentrum het onderzoek
‘Passie, puur en Beleving, kenmerken van dé speciaalzaak in
2025’.
Om te komen tot het beeld van dé speciaalzaak in 2025 zijn
aan de hand van de ‘trendtrechter’ maatschappelijke
ontwikkelingen en trends in beeld gebracht. Zoals de
vergrijzing en verstedelijking, de toename van het aantal
eenpersoonshuishoudens, de explosie van de digitale
technologie en de 100% transparantie waardoor de oorsprong
van alle producten in beeld te brengen is.
Vijf cruciale factoren
Volgens FSIN directeur Jan Willem Grievink blijkt dat het
onderscheidend vermogen van de speciaalzaakondernemer terug
te voeren is op vijf factoren. "De speciaalzaak moet de
product- en kwaliteitskampioen van de regio zijn. Daarbij
bestaat dan meer dan de helft van het assortiment uit
producten die de supermarkt niet heeft. Vanzelfsprekend is
de speciaalzaak goed vindbaar (online) en bereikbaar voor
klanten. Het is ook essentieel dat de ondernemer buiten de
bestaande kaders kan denken en dat dan ook doet. Maar de
ondernemer moet vooral in alles op een bijna extreme manier
de klant centraal stellen."
Onderscheidend ondernemen
Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum,
benadrukt dat de sleutel ligt in het ‘onderscheidend
ondernemen’. "Of je nu een speciaalzaak hebt in kaas, noten,
delicatessen, koffie en thee of chocola en bonbons, het gaat
er steeds om dat je als ondernemer een volstrekt eigen plek
in de markt creëert. Je moet je onderscheiden van iedere
andere aanbieder. Door je assortiment, je vakkennis, maar
vooral door je eigen verhaal en dat op een creatieve en
aansprekende manier over het voetlicht brengen. Om de
ondernemers handvatten te bieden bij het vinden van die
eigen plek in de markt hebben we dit onderzoek laten
uitvoeren. Want het wordt heel duidelijk dat de ‘gewone’
speciaalzaak niet zal overleven."
Blurring een logische stap
Het veelbesproken blurring, de grensvervaging tussen
detailhandel en horeca, is volgens de onderzoekers een van
de groeimogelijkheden. Juist vanuit de kennis van het
product, het bijzondere productaanbod en de sfeer en
ambiance in de winkels is dit een logische stap. Ook omdat
de persoonlijke service en dienstverlening vaak al dichtbij
het gevoel en de beleving van de gastvrijheid in de horeca
liggen. Andere kansen worden gezien in de catering, het
toevoegen van een online platform of het leveren aan de
horeca. Vanuit de kennis van het product wordt service
toegevoegd om de klant beter van dienst te zijn. Dat kan
volgens het onderzoek ook betekenen dat de openingstijden
veranderen.
Locatiekeuze essentieel
De locatiekeuze is meer dan ooit essentieel. Zeker nu
kleinere winkelcentra en winkelvoorzieningen in kleinere
dorpen onder druk staan. In krimpgebieden kan de
speciaalzaak eventueel de rol van algemene speciaalzaken
(bakker, groenteman of slager) overnemen door het
assortiment te verbreden. In een stedelijke omgeving is
juist het onderscheid met unieke producten en een diep
assortiment van belang.
Hoogstraaten: "Waar het gaat om locatiekeuze kunnen
supermarkt en speciaalzaak elkaar uitstekend aanvullen.
Juist als een speciaalzaak een uniek, aanvullend assortiment
biedt, profiteren speciaalzaak en supermarkt van elkaars
klantenstromen."
Rapport ‘Passie, Puur en Beleving, Kenmerken van de
speciaalzaak in 2025’
Het rapport is
voor leden hier beschikbaar. De
bijlagen bij het rapport zijn voor leden hier
beschikbaar. De presentatie van FoodService Instituut Nederland
(FSIN) is
alleen voor leden beschikbaar. Bent u geen lid, maar heeft u interesse stuur dan een
bericht aan:
info@vakcentrum.nl