Diefstal bij zelfscan nooit te bewijzen?

Veel winkels bieden de mogelijkheid aan hun klanten om gebruik te maken van een zelfscan. Als klanten hun producten hebben gescand en afgerekend krijgen zij een bon. Met deze bon kunnen zij dan de poort openen en de winkel verlaten. Tot zover alles goed. Maar wat als een klant besluit zijn producten niet allemaal te scannen en met het verkregen bonnetje wegloopt? Kunt u daartegen iets doen of komt de klant ermee weg als hij roept: “oeps, vergeten”? Na de foto’s van de winkelwagentjes en de tassencontroles, nu dus opnieuw een uitdaging voor winkeliers?

justice-2071539

Kijken we naar de rechtspraak, dan vinden we voldoende zaken met een veroordeling voor diefstal bij zelfscan. U kunt als winkelier een paar dingen doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van diefstal bij zelfscan.

U kunt bij de betaalpaal en de kassa een tekst gebruiken waaruit voor klanten duidelijk blijkt dat zij verantwoordelijk zijn voor een juiste scan. Bijvoorbeeld: “heeft u alles kunnen scannen? Druk dan op doorgaan. Zo niet, vraag om assistentie. U dient alle artikelen afzonderlijk te scannen, alvorens u afrekent bij de betaalpaal.” U kunt een bon overzicht beschikbaar stellen waaruit het totaalbedrag van de gescande producten en het eigenlijk af te rekenen bedrag blijkt. Als de klant ondanks de tekst en de bon ervoor kiest om producten niet te scannen en wel op “doorgaan” te drukken en te betalen, dan nam die de beslissing niet te betalen.

Een vergissing kan nog steeds gemaakt zijn, maar of dit heel overtuigend is, hangt van de overige omstandigheden af. Als bijvoorbeeld een groot deel van de producten niet is gescand, dan is een vergissing – ook voor een rechter - niet geloofwaardig. Tegenstrijdige verklaringen aan winkelmedewerkers en politie zijn ook een goede aanwijzing. Aangifte is dus een must.

Uiteraard helpt het ook veel als je camerabeelden hebt waaruit de diefstal blijkt.

Tot slot blijft het een goed idee om een medewerker op het zelfscanplein te plaatsen. Naast de preventieve werking hiervan, kan deze medewerker ook zelfstandig steekproeven uitoefenen. Zorg dan wel voor goede instructies.