Vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling

De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. Al eerder was bepaald dat vanaf 1 december 2020 vuurwerkverkopers een aantal vuurwerkproducten niet meer op voorraad mogen hebben. Er komt een subsidieregeling ter compensatie voor de kosten voor ondernemers.

vuurwerk

Omdat de oorzaak van het tijdelijke verbod ligt in COVID-19, zullen mensen uit de vuurwerkbranche in elk geval gebruik kunnen maken van bestaande COVID-19 compensatiemaatregelen voor ondernemers. Daarbovenop krijgt de sector een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties.

Verboden vuurwerkproducten

Al eerder was bepaald dat vanaf 1 december 2020 vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit mogen zijn van sommige vuurwerkproducten. Deze producten mogen ook niet meer afgestoken worden. Het gaat om:

  • vuurwerk uit de categorie F3. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking;
  • knalvuurwerk (zoals rotjes);
  • knalstrengen (zoals Chinese matten);
  • enkelshotsbuizen (single shots);
  • vuurpijlen.

Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.

Subsidieregeling voor vuurwerkverkopers

De Rijksoverheid komt met een subsidieregeling die detailhandelaren helpt met het opruimen van de restvoorraad verboden vuurwerk in hun winkels. Daarnaast is er subsidie beschikbaar voor vuurwerkbedrijven die dat vuurwerk ophalen en doorverkopen of vernietigen. RVO is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze Tijdelijke subsidieregeling restantvoorraden vuurwerk. 

Handhaving bij vuurwerkverkopers vanaf 1 december 2020

Inspectiediensten voeren controles uit bij vuurwerkverkopers. Zij controleren of verkopers voldoen aan de regelgeving. De inspecties kijken bijvoorbeeld naar de brandveiligheid in de winkel. En of de vuurwerkproducten aan alle eisen voor legaal vuurwerk voldoen.

Terug naar het nieuwsarchief