Minister verruimt werktijden kinderen

De minister van Sociale Zaken Karien van Gennip gaat de tijden waarop 13 tot 15-jarige kinderen op niet-schooldagen mogen werken aanpassen. Kinderen mogen straks ook van 19:00 tot 20:00 uur werken, op strikte voorwaarde dat de rusttijd hetzelfde blijft en dat de ouder/voogd toestemming geeft. Het wordt ook mogelijk voor kinderen onder de 16 jaar om op zondag te werken, hiervoor gelden dezelfde voorwaarden.

avondklok-lockdown-coronacrisis-9-21-uur

Letterlijk schrijft de minister:

Begin 2024 wijzig ik daarom de Nadere regeling kinderarbeid voor 13-15-jarigen als volgt:

  • Op een niet-schooldag en in een niet-schoolweek mogen 15-jarigen en 13-14-jarigen8 tot 20.00 uur in plaats van tot 19.00 uur gaan werken.9 De werktijd en rusttijd blijven wel in omvang gelijk doordat de jongere pas een uur later mag beginnen met werken als hij tot 20.00 uur werkt. Voor 13-14-jarigen stel ik gelet op het grotere belang van rusttijd, tijd voor huiswerk en sociale activiteiten, strikte voorwaarden voor het werken tot 20.00 uur. Zo moet er aantoonbaar toestemming zijn van de ouders/voogd en instemming van de personeelsvertegenwoordiging/Ondernemingsraad.
  • Op zondag mogen 13-en 14-jarigen ook alleen onder de genoemde strikte voorwaarden gaan werken (15-jarigen mogen al alleen onder deze strike voorwaarden op zondag werken). De rusttijd blijft gelijk doordat bij werken op zondag de zaterdag ervoor vrij moet zijn. Hierdoor is er in het weekend ook bij werk op zondag tijd voor huiswerk en sociale activiteiten. Er mag maar een beperkt aantal zondagen gewerkt worden zoals dat ook voor jeugdigen en volwassenen geldt op grond van de Arbeidstijdenwet.

Het wordt verboden voor kinderen tot 16 jaar om te werken als flitsbezorger. Daarmee sluit het kabinet aan bij het bestaande verbod voor kinderen maaltijden te bezorgen. Het verbod gaat nog dit jaar in.

Minister Karien van Gennip: “Het is verboden voor kinderen om maaltijden te bezorgen en daar voeg ik een verbod op flitsbezorging aan toe. Het kan namelijk gevaarlijk zijn om onder tijdsdruk door het verkeer te navigeren op een (elektrische) fiets, om bijvoorbeeld boodschappen te bezorgen, en daarom verbied ik dit werk voor kinderen jonger dan 16 jaar. Kinderen mogen onder voorwaarden wat bijverdienen, maar dat moet natuurlijk wel veilig kunnen.”

Bron: Persbericht Rijksoverheid

Lees hier de volledige beleidsreactie.