Vanaf 1 juli moet ondernemer wegwerpbekers en -bakjes in rekening brengen

Op 1 juli gaan nieuwe regels gelden voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Ondernemers worden verplicht hun klanten een extra bedrag te vragen voor drinken in bekers en eenpersoonsporties eten in bakjes.

mockup-disposable-coffee-cup

Voor verpakt eten en drinken in de detailhandel en kiosk betaalt een klant extra voor wegwerpbekers en -bakjes met voorverpakt eten en drinken. Dit geldt voor eten en drinken dat rechtstreeks uit de verpakking kan worden gegeten of gedronken. Denk hierbij aan een beker zuivel, een bakje met een maaltijdsalade, voorverpakte ijskoffie of een eenpersoonsbakje groente, fruit, snack of ijs.


De regels gelden niet voor bekers en bakjes met voorverpakt eten of drinken dat klanten nog verder moeten bereiden, denk hierbij aan het opwarmen van magnetronmaaltijden, koken of braden. Het schillen en wassen van groente en fruit – zoals een portie snoepgroente in een vormvaste verpakking – worden niet gezien als verdere bereiding.

 Welke bekers en bakjes vallen onder de regels?

Wel:

Bekers en bakjes voor eenmalig gebruik, die plastic bevatten:

  • Bioplastic
  • Toegevoegde polymeren om water- of vetafstotend te maken
  • Producten met een plasticvrij logo. Dit logo sluit het product niet uit van de regelgeving

Voor bakjes geldt aanvullend:

  • Het voedsel hoeft niet verder bereid te worden, zoals koken, ontdooien of verwarmen.
  • Bakjes met voorverpakt eten: alleen eenpersoonsporties.
  • Bakjes die ter plekke worden gevuld: geen volumegrens.

Niet:

  • Herbruikbare bekers en bakjes, ook als ze uit plastic bestaan.
  • Flexibele voedselverpakkingen, zoals zakjes, folies en wikkels. Let op: deels vormvast en deels flexibel valt wel onder de regelgeving.
  • Plasticvrije materialen, zoals hout of papier waar geen plastic aan is toegevoegd. Let op: aluminium heeft een hoge milieubelasting en wordt daarom sterk afgeraden.

Richtbedragen meerprijs

Een ondernemer mag zelf bepalen welke meerprijs deze voor de wegwerpbekers of voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik vraagt.

Wat moet er op de kassabon?

De meerprijs van de plastic verpakking moet apart terug te vinden zijn op de kassabon.

Voor wie is de meerprijs?

De ‘opbrengsten’ van de beprijzing mag door de ondernemers naar eigen inzicht geïnvesteerd worden in herbruikbare alternatieven voor de klanten, zo stelt de overheid.

Op www.vakcentrum.nl/verpakking kunt u onder andere een factsheet van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat downloaden met regels en adviezen.

Daar vindt u ook meer informatie over de heffingen op verpakkingsmateriaal met eigen opdruk (als u meer dan 50.000 kilo verbruikt) en de SUP-accijns. Deze SUP accijns wordt geheven door het Afvalfonds Verpakkingen. U moet zelf aangifte doen bij het afvalfonds.