Nederlandse detailhandel vraagt Europa einde te maken aan territoriale leveringsbeperkingen

Vandaag, op de Dag van Europa viert Europa 30 jaar interne markt. De Nederlandse detailhandel (Nationale Winkelraad van MKB-Nederland, Raad Nederlandse Detailhandel en CBL) stelt  dat de interne markt nog gebreken vertoont. Zo kunnen fabrikanten landsgrenzen nog misbruiken om detaillisten of groothandels te verhinderen in te kopen bij een leverancier naar keuze in een lidstaat naar keuze.

banner interne markt_0

Hierdoor kunnen ondernemers niet profiteren van bestaande prijsverschillen tussen verschillende lidstaten van de Europese Unie. Dit leidt tot te hoge inkoopprijzen en dus ook tot te hoge consumentenprijzen. Met name in grensstreken zijn de consequenties van deze leveringsbeperkingen goed zichtbaar.

Patricia Hoogstraaten (Voorzitter Nationale Winkelraad MKB Nederland) overhandigde tijdens een bijeenkomst in het Huis van Europa een oproep aan Jan Molema, Directeur Markt en Duurzaamheid van de Benelux Unie.  De detailhandelsorganisaties dringen er op aan dat zo snel mogelijk alle maatregelen genomen worden om de teritoriale leveringsbeperkingen aan te pakken.

De oproep is verstuurd aan de Tweede Kamerleden en de minister van Economische Zaken Micky Adriaansens, de Europees Commissarissen Thierry Breton en
Margrethe Vestager en de leden van het Europees Parlement. 

Lees hier de oproep (pdf download)

hier de Engelstalige versie (pdf download)