ZO²Z Award

Trots op uw winkel, trots op uw team
dus een ZO2Z Award waard

Ondernemen is een vak. Een vak dat niet zozeer in de schoolbanken geleerd kan worden. Toch is de inzet van ondernemers van essentieel belang voor onze economie. Met de ZO²Z Award willen wij laten zien welke zelfstandige topsupermarktondernemers Nederland rijk is.

In de competitie om de ZO²Z Award (Zelfstandig Ondernemer Onderscheidt Zich) gaat het Vakcentrum op zoek naar de allerbeste zelfstandige supermarktondernemer van Nederland. Iemand die zich onderscheidt in zijn werk, kansen ziet liggen en een voorbeeld is voor andere supermarktondernemers.

Winnaar ZO²Z Award 2019-2020 Vakcentrum - Plus Giel Smits

Giel Smits wint ZO²Z Award 2019-2020

Giel Smits van PLUS Giel Smits Culemborg is op de Dag van het Vakcentrum 2019 (14 mei) uitgeroepen tot winnaar van de tweejaarlijks ZO²Z Award, de prijs voor de beste zelfstandige supermarktondernemer van Nederland. Hij mag deze titel twee jaar lang voeren. Met de competitie wil het Vakcentrum de meerwaarde van de zelfstandige ondernemer voor de Nederlandse economie en voor de lokale gemeenschap benadrukken.

Froukje Sloot van Jumbo Froukje Sloot Stadskanaal eindigde op de tweede plaats. De derde plaats is voor Gert en Mirjam Kuipers van Albert Heijn Kuipers in Franeker. Juryleden Miriam Geluk (directeur Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie) en René Roora (directeur Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) benadrukten dat de drie finalisten elkaar wel heel weinig ontliepen.

Provinciewinnaars en finalisten ZO²Z Award 2019-2020

 

Provincie

Ondernemer(s)

Winkel

Plaatsnaam

Friesland

Gert en Mirjam Kuipers

Albert Heijn Kuipers

Franeker

Groningen

Froukje Sloot

Jumbo Froukje Sloot

Stadskanaal

Drenthe

René Kromkamp

Jumbo René Kromkamp

Coevorden

Overijssel

Jan Grimberg

Albert Heijn Grimberg

Ootmarsum

Flevoland

Arno en Elly Odink

Jumbo Odink

Emmeloord

Gelderland

Giel Smits

Plus Giel Smits

Culemborg

Utrecht

Arjan en Jolanda Konincks

Albert Heijn Konincks

Utrecht

Noord-Holland

Cartouche Veenbrink

Jumbo Veenbrink

Amstelveen

Zuid-Holland

Frans Versteeg

Plus Versteeg

Meerkerk)*

Zeeland

Rien Schot

Jumbo Schot

Nieuwerkerk

Noord-Brabant

Bart en Katja de Bresser

Jumbo de Bresser

Baarle Nassau

Limburg

Jan Verbeeten, Jolien Verbeeten en Koen Verstegen

Plus Verbeeten

Tegelen

* Gemeentelijke herindeling doorkruist de competitie. Vanaf 1-1-2019 hoort Meerkerk tot de provincie Utrecht.

 

Verloop van de competitie ZO²Z Award 2019-2020

Tijdens de eerste ronde zijn de (ruim 200) deelnemers bevraagd op vijf elementen, te weten: ondernemerschap, werkgeverschap, klantenbenadering, assortiment en innovatie. Dit jaar was er extra aandacht voor de ontwikkeling van het medewerkersteam en innovatie. De beoordeling lag in handen van Panteia, een onafhankelijk onderzoeksbureau. Het bureau bracht in beeld hoe de ondernemers omgaan met het inspelen op trends, het personeelsbeleid, de toepassing van innovaties, het opnemen van lokale of biologische producten in het assortiment en de lokaal en maatschappelijk betrokken activiteiten zoals sponsoring. Ook de onderzoeken naar tevredenheid van klanten en medewerkers speelden deze ronde een grote rol. Op basis van een analyse van deze verschillende onderdelen zijn de provinciewinnaars bepaald.

In de volgende fase van de competitie werden alle provinciewinnaars bezocht voor een nadere analyse. Ook deze bezoeken werden verricht door het onderzoeksbureau Panteia. Aan de hand van de resultaten van deze bezoeken zijn de drie finalisten van de competitie om de ZO²Z Award bepaald.

De jury, bestaande uit Miriam Geluk (directeur FNLI), Renë Roorda (directeur CBL) en Harrie ten Have (Voorzitter Vakcentrum), bezocht de finalisten om te bepalen wie van hen met de ZO2Z Award werd onderscheiden op 14 mei tijdens de Dag van het Vakcentrum.

10-07-2019