Stichting Foodspecialiteiten Nederland is bereikbaar op (0348) 41 97 71 of info@foodspecialiteiten.nl

Logo's Nationale Competitie 2022


Nationale Competities

Winkelformules wijzigen en ondernemers krijgen steeds meer te maken met nieuwe markt­ontwikkelingen waar zij op in (moeten) spelen.

Het doel van de competities blijft onveranderd: het verhogen van de kwaliteit en het imago van foodspecialiteitenwinkels in Nederland. Deelnemende winkels tonen aan dat zij zich onderscheiden in de markt en een voorbeeld zijn voor andere ondernemers in de branche.

Er is voor gekozen om de succesvolle­ competities Beste Kaasspeciaal­zaak en Beste Foodspecialiteitenwinkel niet meer gelijktijdig te laten plaatsvinden maar, afwisselend, om het jaar. Daarnaast komen er nieuwe wedstrijden bij. De indeling van de Nationale Competities kan jaarlijks worden aangepast.

In 2022 hebben de volgende drie competities plaatsgevonden:

 • Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak
 • Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas
 • Nederlands Beste Foodspecialist Speciaal Bieren

In de categorie Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak worden, in de finale­ronde, vijf winkels genomineerd­, in de twee andere categorieën drie winkels.

Branche-Event Foodspecialiteiten

De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens het Branche-Event Foodspecialiteiten tijdens een feestelijke avond op 25 april 2022. Hieronder vind je de uitslagen:

 • Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak
  1. Kaas van Daan en meer - Alkmaar
  2. Renkema Kaas - Amersfoort
  3. ‘t Kaasplateau - Rhoon
  4. Kaasmeester Richard en De Leeuw delicatessen - 's-Gravenzande
  5. Landgoed Kaamps - Deurningen

 • Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas
  1. De Kaasspeciaalzaak Ed Boele - Den Haag
  2. Kaas van Daan en meer - Alkmaar 
  3. ‘t Kaasplateau -Rhoon

 • Nederlands Beste Foodspecialist Speciaal Bieren
  1. Zuivelhoeve - Zuidlaren
  2. Kaasmeester Richard en De Leeuw delicatessen - 's-Gravenzande
  3. Kaashuis Tromp by Zuivelhoeve - Egmond aan den Hoef


Persbericht

Woerden, 25 april 2022 - Tijdens het jaarlijkse spectaculaire Branche-Event Foodspecialiteiten van het Vakcentrum Foodspecialiteiten zijn maandagavond in Studio 21 te Hilversum onder leiding van Humberto Tan de winnaars van de Nationale Competities bekend gemaakt.

De winnaars zijn:

 • Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak: Kaas van Daan en meer uit Alkmaar
 • Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas: De Kaasspeciaalzaak Ed Boele uit Den Haag
 • Nederlands Beste Foodspecialist Speciaal Bieren: Zuivelhoeve uit Zuidlaren

Kaas van Daan en meer is Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2022
Een overweldigend assortiment kazen. Er liggen verschillende streekkazen zoals kazen van zorgboerderijen. Daarnaast hebben ze een eigen label kaas "Boeren Blankendaal" die gemaakt worden door verschillende boeren. Na de laatste wedstrijd Beste Boerenkaas specialist, hebben ze zich goed ingelezen in de procedure Boerenkaas en waar ze op moeten letten. Daan en Jolanda onderscheiden zich door middel van het constant zoeken naar niet alleen nieuwe kazen maar ook een kaas die voortkomt uit verantwoord ondernemen zoals bijvoorbeeld dier en welzijn. Daarnaast bezoeken bedrijven, hebben contacten met kaasmakers, kortom ze zijn een sieraad tussen de kaaswinkels. Wat een liefde voor het vak.

De Kaasspeciaalzaak Ed Boele is Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas 2022
Ed Boele was in Nederland één van de pioniers op het gebied van het hebben van een rijpingskast in de winkel. Hij haalt nog steeds kaas uit Rungis en affineert deze zelf af. Ook investeert hij in duurzame oplossingen die ook vooral de kaas ten goede komt. In de kaaskoeling en daarbuiten is alles LED. Voordeel is dat het nauwelijks tot geen verkleuring op de kaas achterlaat. Bovendien is de koeling energiezuinig.

De dames Fleur, Annet en Ellen namen bij één van de juryleden de honneurs waar voor Ed. Hijzelf was op een welverdiende vakantie en had alle vertrouwen in het, terecht, kundig en enthousiast team.

Zuivelhoeve Zuidlaren is Nederlands Beste Foodspecialist Speciaal Bieren 2022
De bieren staan in de winkel niet op stijl of smaak, maar op brouwerij. De brouwerijen zijn bewust gekozen en de eigenaar weet er veel tot zeer veel van. Er is een duidelijke visie en beleid om brouwerijen uit de regio te presenteren of daar waar de ondernemer zelf affiniteit mee heeft zoals Abdij La Trappe waar hij 10 jaar zijn roots heeft liggen of brouwerij Bax waar hij twee jaar als vertegenwoordiger werkzaam is geweest. Het biermerk Bartje draagt hij ook een warm hart toe gezien dit een achterliggend verhaal heeft met zijn familie. De onderscheidenheid zit hem met name in het beperkte assortiment met speciaal bieren uit de regio die je niet snel in een landelijke supermarkt zult aantreffen.

Nationale Competities
Na een spannende voorselectie zijn op dinsdag 15 maart de 11 finalisten bekendgemaakt. De finalisten per categorie zijn vervolgens beoordeeld door drie andere juryleden dan de voorronde. De 2 vakjuryleden en de consumentenjury hebben de winkels onafhankelijk van elkaar bezocht.

Onderscheidend ondernemen
De finalisten werden beoordeeld op klantvriendelijkheid, klantgerichtheid, voedselveiligheid & hygiëne, winkeluitstraling en hun visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement, het personeelsbeleid en netheid en de performance van de winkel. Daarnaast beoordeelde een mystery shopper het aanbod, de winkel en de behandeling die hen als klant ten deel viel.

Uit de juryrapporten was duidelijk dat het niveau erg hoog was van alle finalisten en de resultaten erg dicht bij elkaar lagen. De jury was het er dan ook unaniem over eens dat juist de passie en uitmuntend vakmanschap onontbeerlijk zijn en onderscheidend vermogen zorgt dat ze tot de top in de branche van Nederland behoren.

Certificering Foodspecialiteitenwinkels
Deelname aan de Nationale Competities is exclusief voor winkels die de Certificering Foodspecialiteitenwinkels met goed gevolg hebben behaald. Dit certificeringsproces wordt in opdracht van Stichting Foodspecialiteiten Nederland uitgevoerd door onafhankelijk instituut FOODBASE uit Wageningen. Dit traject biedt een onafhankelijke toetsing door ervaren en getrainde inspecteurs en professionele mystery shoppers. De winkels worden beoordeeld op winkeluitstraling, hygiëne & voedselveiligheid, klantgerichtheid en klanttevredenheid. Het certificeringstraject heeft een looptijd van 24 maanden die start met een meting, na 12 maanden een tussenevaluatie hoever de aanbevelingen zijn verwerkt en weer 12 maanden later wordt er opnieuw gekeurd.

Organisatie
De Nationale Competities zijn een initiatief van Vakcentrum Foodspecialiteiten en worden georganiseerd door Stichting Foodspecialiteiten Nederland in Woerden. Voor algemene informatie: www.foodspecialiteitenwinkels.nl

* Op de foto's van links naar rechts:
AnneBart en Anja Bolt (Zuivelhoeve Zuidlaren, Nederlands Beste Foodspecialist Speciaal Bieren 2022), Jolanda en Daan Blankendaal (Kaas van Daan en meer, Alkmaar, Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2022) en Ellen Assink en Ed Boele (Ed Boele De Kaasspeciaalzaak, Den Haag, Nederlands Beste Foodspecialist Buitenlandse Kaas).


Mede mogelijk gemaakt door:
     
Hoofdsponsors    
Website Cono.jpg King Nuts.jpg  
Sponsors    

BOSKA -=SINCE 1896=--01.jpg

Schulp vruchtensappen.jpg

Voets.jpg

De Kaasbunker.jpg

Treur.jpg

 

Zijerveld.jpg

Remijn.jpg

Verburg kaas logo RGB.jpg

leeg.jpg

Donateurs