Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

Corona-actua 7

20-03-2020 12.30 uur

 

ZZP-regeling gemeenten ook voor eenmanszaken?

Zelfstandig winkeliers kunnen, naar zich laat aanzien, ook een beroep doen op de Bijzondere Bijstand Zelfstandigen. Informeer daarvoor bij uw gemeente.

Gemeenten zijn opgeroepen om op hun website meer informatie te verstrekken over deze regeling. Bovendien is er op aangedrongen dat gemeenten extra capaciteit vrij maken om deze regeling adequaat uit te voeren.

Geen bewijs meer nodig bij aanvragen van uitstel van betaling belastingen

“Ik wil uitstel van belastingbetaling voor ondernemers zo eenvoudig mogelijk maken. Daarom krijgt u nu na uw verzoek direct 3 maanden uitstel. U hoeft hiervoor geen bewijzen mee te sturen. Alleen bij langer uitstel vragen we aanvullende informatie” Dit stelde staatssecretaris Vijlbrief op Twitter.

Soepeler bevoorrading mogelijk door verruiming venstertijden en rij- en rusttijden

Om de bevoorrading van winkels zo goed mogelijk te laten verlopen heeft minister Van Nieuwenhoven de rij- en rusttijdenregeling verruimd. Chauffeurs mogen per dag twee uur langer rijden.

Gemeenten hebben toestemming gekregen om via een noodvergunning bevoorrading buiten de venstertijden toe te staan. 

Contactloos betalen makkelijker

Banken zorgen dat hun klanten met onmiddellijke ingang minder vaak hun pincode moeten intikken bij contactloos betalen met een bankpas. De cumulatieve limiet voor contactloos betalen wordt verhoogd van 50 naar 100 euro. Hierdoor hoeft de consument minder vaak de pas in de betaalterminal te steken en vervolgens een pincode in te toetsen.

Het maximum bedrag per contactloze transactie is nog steeds € 25. Wij werken aan een verhoging van deze limiet. De banken moeten dan hiervoor garant staan.

Op onze website is een poster beschikbaar om te wijzen op contactloos betalen.

Zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open voor consumenten, waarom?

De groothandels (Makro en Sligro) zijn nu, tijdelijk, ook toegankelijk voor consumenten. Het Vakcentrum is hier ongelukkig mee, maar begrijpt de genomen stap.

Voor het Vakcentrum was zeer bepalend dat door de tijdelijke openstelling van de groothandels vooralsnog voorkomen kon worden dat de overheid zou overgaan tot rantsoenering, ondanks voldoende voorraden. Die dreiging was zeer reëel en nu afgewend.

Diverse gemeenten -zoals de gemeente Utrecht-  hadden al gebruik gemaakt van de bevoegdheid om de groothandels ook voor consumenten open te stellen. Dat was al voor dat hierover landelijk bericht werd.

Achtergrond van de tijdelijke openstelling was het benutten van de beschikbare voorraden die niet meer door horeca werden afgenomen en zo voedselverspilling te voorkomen. Ook werd zo een oplossing geboden voor de tekorten in de reguliere levensmiddelendetailhandel.

Het Vakcentrum heeft in alle contacten met staatssecretaris Mona Keijzer benadrukt dat deze maatregel beslist tijdelijk moet zijn. Dat wordt in de communicatie door de overheid ook aangegeven.

 

Actuele informatie steeds op de website


De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

 

Vragen? Neem contact op.


Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_010
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004