Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

Corona-actua 13

26-03-2020 12.00 uur

 

Koningin Máxima spreekt steun uit voor mkb-ondernemers

Koningin Máxima heeft gistermiddag, ook mede namens de Koning, haar betrokkenheid en steun uitgesproken aan alle mkb-ondernemers die nu hard worden getroffen door de coronacrisis. Dat deed zij virtueel tijdens de vergadering van het hoofdbestuur van MKB-Nederland. De Koningin sprak als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap.

Koningin Máxima ging met de vertegenwoordigers van de brancheorganisaties, waaronder het Vakcentrum, in gesprek over wat de coronacrisis met bedrijven doet.

De Koningin uitte onder meer haar zorg over ondernemers die kampen met liquiditeitsproblemen en die vrezen voor de toekomst van hun bedrijf, hun medewerkers en gezinnen. De Koningin gaf aan dat zij het knap vindt hoe bedrijven in deze tijd proberen om overeind te blijven en dat dit veel durf en ondernemerschap vraagt. Zij sprak de hoop uit dat het uitgebreide economische steunpakket van het kabinet zijn weg vindt naar de ondernemers. “Dit is ook hét moment om nog hechter de samenwerking te zoeken: om van elkaar te leren, elkaar te inspireren en samen sterk te staan”, aldus Koningin Máxima.

Contant betalen door ouderen moet mogelijk blijven

De Nederlandsche Bank ziet dat veel winkels nu contante betalingen weigeren. Dat heeft echter als nadeel dat sommige ouderen geen toegang meer hebben tot het kopen van producten en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Vandaar de volgende oproep: de voorkeur is om contactloos te betalen of te pinnen, maar contant betalen is niet verboden en moet mogelijk blijven. Zowel bij pinnen als bij een contante betaling geldt de bepaling dat handcontact tot een minimum beperkt dient te worden.

Omzet zeer divers
Horizon toegang consument ZB-groothandel beperkt

Consumenten ontdekken nu de ZB-groothandel. Dat raakt behalve supermarkten ook foodspeciaalzaken, kookwinkels en huishoudspeciaalzaken. Het Vakcentrum onderschrijft dat een brede voedselvoorziening nu noodzakelijk is, maar dat moet worden opgepast voor een blijvende vergroting van een al ongelijk speelveld. Daarnaast is het beeld niet correct dat elke supermarkt die een kerstomzet noteerde, moet worden uitgesloten van diverse regelingen ter ondersteuning van de ondernemer in de crisis. Supermarkten in de grensstreek en de Waddeneilanden hebben bijvoorbeeld heel andere ervaringen. Het bovenstaande heeft het Vakcentrum vandaag onder de aandacht gebracht van de media.

eHerkenning nog niet geregeld?

We merken dat sommige ondernemers nog niet werken met eHerkenning. Dat heeft u nodig om veilig in te loggen bij het UWV om medewerkers ziek te melden. Ook heeft u eHerkenning nodig om in te loggen bij de Belastingdienst voor bijvoorbeeld de btw-aangifte. Zo haken steeds meer overheidsorganisaties aan op eHerkenning en dan voornamelijk op niveau 3. U krijgt via Het Vakcentrum 15% korting bij het aanvragen van eHerkenning via Z-login. De prijs is afhankelijk van het betrouwbaarheidsniveau dat u kiest en de lengte van de overeenkomst. U kunt uw aanvraag regelen via www.vakcentrum.nl/eherkenning.

Het Vakcentrum heeft ook nog andere, voor deze crisis zeer relevante ledenvoordeelregelingen, zoals voordelige contactloze betalingen, huurprijscheck op 'no cure, no pay'-basis, eerstelijns bedrijfsjuridische hulp, eerstelijns bedrijfseconomische hulp. Klik hier voor alle voordeelregelingen.

Uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen in Brabant?

Noord-Brabant is de zwaarst getroffen provincie in de coronacrisis. Daarom willen de drie Brabantse Veiligheidsregio’s ondernemers en zzp’ers de mogelijkheid geven tot uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen. Hun dringende advies aan gemeenten is om betalingen uit te stellen tot tenminste 1 juni. Dit betekent geen afstel van betalen.

 

Actuele informatie steeds op de website


De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

 

Vragen? Neem contact op.


Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_010
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004