Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

16-04-2020

Corona Actua 28

 

Samen voor resultaat!

De STER heeft tijdens deze coronacrisis een deel van hun zendtijd (gratis) ter beschikking gesteld aan brancheorganisaties. Ook het Vakcentrum heeft een radio- en tv-commercial van 30 seconden ontwikkeld. Aan de hand van eigengemaakt beeldmateriaal van verschillende coronamaatregelen, die genomen zijn bij onze leden, tonen we ook een ander beeld van de crisis. Van creativiteit, van saamhorigheid en van de meerwaarde van de zelfstandig ondernemer. Het motto luidt dan ook: ‘We doen het allemaal samen tijdens deze zware tijden, waarbij we samen voor resultaat gaan’. De commercial wordt morgenvroeg voor het eerst uitgezonden op NPO1 om 08.35 uur, vóór het NOS Journaal en na Goedemorgen Nederland (onder voorbehoud). U kunt de commercial hier bekijken.

Still_video_commercial_VC.JPG

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009

Enquête wijst uit: niet elke supermarkt draait topomzet!

MKB-supermarktondernemers hebben gisteren massaal gereageerd op onze enquête, met als centrale vraag: is de positie van alle MKB-supermarkten werkelijk rooskleurig? Dit naar aanleiding van de heersende (publieke) opinie dat supermarkten topomzetten draaien tijdens de coronacrisis en om die reden geen recht zouden hebben op welke steun dan ook. Het antwoord luidt: NEE, de situatie is niet overal rooskleurig! Supermarkten, onder andere in de grensstreek, in toeristische gebieden of op universiteitsterreinen, schetsen een heel ander beeld en hebben eveneens te kampen met omzetverlies. Zo heeft 20% van de respondenten een index van minder dan 100. 14 Procent heeft een omzetverlies groter dan 20%. Bovendien hebben supermarkten te maken met hogere kosten door extra beveiliging, hygiënemaatregelen en extra personeelskosten. Ook worden zij geconfronteerd met hogere wab-kosten in verband met de hoge WW-premie, als straf voor het voldoen aan hun verplichtingen als cruciale sector.

MKB-supermarkten kunnen samengevat geen gebruikmaken van TOGS, ondanks uitbreiding SBI-codes, geen gebruikmaken van NOW als zij seizoensbedrijven zijn en geen gebruikmaken van de NOW vanwege de concernregeling.

Het Vakcentrum heeft steeds gepleit voor een gedifferentieerde aanpak om te voorkomen dat genoemde MKB-supermarkten grote schade oplopen. De daadwerkelijke schade dient bepalend te zijn en niet de indeling in een of andere branche. Dit pleidooi is ook ingezet in onze succesvolle lobby voor de verruiming van de TOGS-regeling naar non-foodspeciaalzaken en uiteindelijk foodspeciaalzaken.

Het Vakcentrum heeft deze problematiek vandaag ook onder de persoonlijke aandacht gebracht van de leden van de Tweede Kamer van diverse partijen, de minister van SZW en de staatssecretaris van EZK.

 

Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Logo_socialmedia_Facebook Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Logo_socialmedia_Instagram Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Logo_socialmedia_LinkedIn Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Logo_socialmedia_Twitter Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004