Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

17-04-2020
Corona Actua 29

 

Tweede Kamer dringt aan op verruiming steunmaatregelen


Gistermiddag, donderdag 16 april, heeft er een langdurige discussie plaatsgevonden in de Tweede kamer over de regelingen. Tijdens dit overleg zijn verschillende moties aangenomen waarin de regering wordt opgedragen de uitwerking van verschillende regelingen nog eens goed te bekijken en waar nodig de regeling te verbreden. Het gaat daarbij met name om de TOGS en NOW.

Het Vakcentrum heeft gisterochtend nog de diverse fracties gewezen op het feit dat veel ondernemers nu buiten de boot vallen. Ter ondersteuning daarvan zijn de resultaten van ons ledenonderzoek meegestuurd. U heeft die gisteren in de Corona Actua kunnen lezen. Het is goed om te zien dat Kamerleden onze inbreng serieus nemen. Vanzelfsprekend zullen wij ook minister Koolmees hierover aanschrijven. 

NOW aanpassen voor bedrijven met een seizoenspiek

De loonkostenvergoeding uit de NOW-regeling wordt nu berekend op basis van de loonsom in januari en (een kwart van) de omzet over het hele vorige jaar. Hierdoor past de regeling niet op winkels die hun omzet in een beperkt aantal maanden in het jaar moeten verdienen.

De Tweede Kamer heeft de regering verzocht om, in afstemming met de branches, op korte termijn te bezien hoe aanvullende maatregelen genomen kunnen worden voor werkbehoud bij organisaties met een seizoenspiek.

Het spreekt voor zich dat wij het gesprek hierover graag aangaan!

Bedrijfsonderdelen apart beoordelen voor NOW

In de huidige regeling moet het omzetverlies van het hele bedrijf berekend worden om te bepalen of een bijdrage volgens de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) kan worden toegekend. Als bij een bedrijf met twee winkels een van de winkels voldoende opbrengt om het verlies van de andere winkel (grotendeels) te dekken kan er geen aanspraak worden gemaakt op de NOW-regeling.
Volgens de Kamer moet dat anders. De Kamer heeft de regering opgedragen om te bezien of de NOW kan worden uitgebreid zodat ook individuele bedrijfsonderdelen aanspraak kunnen maken op de regeling.

Nevenactiviteiten ook onder TOGS

De bepalende factor bij de TOGS (Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren) is de SBI-code. Een grote groep ondernemers komt niet in aanmerking voor de TOGS omdat de SBI-code is veranderd of een SBI-code is toegevoegd, doordat betreffende ondernemers nevenactiviteiten zijn gaan verrichten. Wanneer nevenactiviteiten vervolgens de hoofdtoon zijn gaan voeren is het onredelijk dat de SBI-code van de oorspronkelijke hoofdactiviteit als uitgangspunt wordt genomen. In een van de moties die gisteren werden aangenomen krijgt het kabinet de opdracht om te onderzoeken of bij de toekenning van de TOGS alle SBI-codes van de betreffende onderneming - dus ook die van nevenactiviteiten - in aanmerking te nemen.  

Het Vakcentrum blijft de ontwikkelingen met betrekking tot deze (en andere) regelingen nauwlettend volgen.

Toch TOGS?


Een bijdrage uit de TOGS-regeling wordt toegekend op basis van de SBI-code van de onderneming.

Wanneer u een verkeerde SBI-code heeft, die niet past bij uw bedrijfsactiviteiten kunt u dit aangeven via het formulier ‘Melding niet-aansluitende SBI-code’ op de site van de RVO (rvo.nl). Het RVO bespreekt deze meldingen met het ministerie van Economische Zaken.

Op onze website vindt u een overzicht van de SBI-codes die inmiddels in aanmerking komen voor een TOGS-vergoeding.

Kijk of luister naar de Vakcentrum-commercial


Zoals we gisteren al meldden heeft het Vakcentrum heeft een radio- en tv-commercial van 30 seconden ontwikkeld. In deze commercials benadrukken we de meerwaarde van de zelfstandig ondernemer, de creativiteit en de saamhorigheid. De commercials worden uitgezonden in reclametijd die door de STER gratis ter beschikking is gesteld. Inmiddels zijn ook de uitzendschema’s bekend.
Kijk voor de televisiecommercial bijvoorbeeld vanavond om 23.16 uur (na Op1) of morgen om 19.20 uur (na het NOS Jeugdjournaal).
Wilt u de radiocommercial beluisteren? Dat kan onder meer op zaterdag om 07.55 en 17.55 uur voor de journaals op 3FM of zondag om 06.57 of 08.57 uur net voor de journaals op NPO2.

U kunt het volledige tv-uitzendschema en het radio-uitzendschema hier inzien. Deze schema’s zijn onder voorbehoud van wijzigingen. We hopen in ieder geval dat u meekijkt of luistert!

Uit AD.nl van vanmorgen: geen bonus supermarkten


Veel MKB-supermarktondernemers zijn boos op het CNV dat eerder deze week een bonus van € 500,- eiste voor de medewerkers. Uit een enquête die het Vakcentrum eerder deze week onder haar supermarktleden hield, kwam onder meer naar voren dat er ook supermarkten zijn die met dalende omzetten te maken hebben. Sowieso wordt elke supermarkt geconfronteerd met veel hogere kosten. Een bonus is dan een brug te ver.

Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum, werd naar aanleiding van de eis van CNV, door het AD gevraagd om een reactie. Hoewel deze eis hoort op de onderhandelingstafel en niet in de media, hebben we toch gemeend te moeten reageren vanwege de vele reacties vanuit de achterban. Hieronder de weergave die vanochtend op AD.nl verscheen:

Bonus supermarkten? Dat gaat 'm niet worden!
De kans is zo goed als nihil dat medewerkers van de supermarkten een bonus van 500 euro netto per persoon ontvangen. Vakbond CNV vindt het niet meer dan terecht dat de supers hun mensen deze bonus geven. “Het werken op een drukke plek levert gevaar op voor het personeel. Dan moet je als supermarkt meer doen dan alleen het geven van een reep chocolade of het overbrengen mooie woorden”, aldus een woordvoerder.

Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum voor retailondernemers laat namens de supermarkten weten dat ze erg teleurgesteld is in de opstelling van het CNV. “Een rondgang langs supermarktondernemers leert dat een dergelijke coronabonus van vijfhonderd euro netto per medewerker een te kostbare operatie is.”

Volgens Hoogstraaten is het een belachelijk voorstel van de vakbond. “Sommige winkels kunnen hierdoor zelfs failliet gaan. Tijdens de hamsterperiode werd er veel omzet gedraaid, maar de kosten stegen ook behoorlijk. Denk aan extra personeel voor de beveiliging en het schoonmaken. Ook is er sprake van meer ziekteverzuim, dat ligt nu gemiddeld drie keer zo hoog als voor de crisis. Dan is het ondoenlijk om elke medewerker zo'n bonus te geven. Dat gaat 'm niet worden.”

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Logo_socialmedia_Facebook Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Logo_socialmedia_Instagram Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Logo_socialmedia_LinkedIn Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Logo_socialmedia_Twitter Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004