Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

08-05-2020
Corona Actua 37
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
Vakcentrum vraagt minister Koolmees of werkgevers worden ‘gestraft’ voor extra inzet jongeren

In een video-overleg vanmiddag met minister Koolmees heeft Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraaten de minister bedankt voor de toezegging dat de lagere WW-premie van toepassing blijft, ook als vast krachten meer den 30% extra hebben gewerkt. Maar, zo vroeg zij de minister, geldt deze toezegging ook voor de flexibele medewerkers. Geldt deze regel ook voor de medewerkers jonger dan 21 jaar die extra uren hebben gemaakt, of wordt de werkgever voor de extra inzet van deze medewerkers gestraft?

Juist omdat eerdere antwoorden van het ministerie nog weinig hoopgevend waren, is van deze gelegenheid gebruik gemaakt om het onderwerp nogmaals op te voeren.

De minister kon er tijdens het overleg nog geen concreet antwoord op geven. Al gaf hij wel aan dat dit nog wel eens lastig uitvoerbaar zou kunnen zijn. Hij beloofde op korte termijn op terug te komen op dit onderwerp.  

In het overleg sprak minister Koolmees met de besturen van MKB-Nederland en VNO-NCW.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009

Zelfbedieningsgroothandels dicht voor consumenten per 1-6?

Zoals gisteren bericht kunnen, volgens het Vakcentrum, de zelfbedieningsgroothandels voor consumenten weer dicht, nu de horeca weer opengaat (stapsgewijs per 1-6 en 1-7, als de verspreiding van het Coronavirus de huidige lijn aanhoudt).

Dat pleidooi van het Vakcentrum krijgt, na overleg vandaag binnen de branche en na een korte afstemming met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, steeds meer vorm. De lijn van 1-6 wordt hierbij vastgehouden.

Nieuwe kredietgarantie voor kleine bedrijven

Het Vakcentrum is blij dat het kabinet 750 miljoen euro extra aan overbruggingskredieten mogelijk maakt voor ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte (van 10.000 tot 50.000 euro). De regeling krijgt de naam Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) De overheid staat voor 95% garant (713 miljoen euro). Juist ondernemers met een relatief kleine kredietvraag werden onvoldoende geholpen met de al bestaande regelingen. De leningen zullen worden verstrekt door de banken en een rente hebben van maximaal 4%. Ook niet-bancaire geaccrediteerde financiers kunnen de lening verstrekken. De regeling wordt op dit moment verder uitgewerkt.

Meer informatie over deze regeling vindt u op de speciale pagina www.vakcentrum.nl/corona.

Daar is de regeling toegevoegd aan het overzicht, waarin u ook de NOW, TOGS en andere regelingen terugvindt.

Lokaal krachten bundelen

In veel gemeenten zien we nu aansprekende lokale initiatieven om met elkaar de gevolgen van de crisis zo goed mogelijk op te vangen. Het is van belang om die initiatieven ook voor de langere termijn te borgen. En daarbij als ondernemers ook de samenwerking te zoeken met overheid (gemeente) en vastgoed. Daar kan het platform De Nieuwe Winkelstraat (DNWS) u bij ondersteunen. Het Vakcentrum is een van de partners in dit platform. Wilt u meer weten, kijk dan op onze website of stuur een bericht aan reactie@vakcentrum.nl. Wij zorgen er dan voor dat een van de medewerkers van DNWS contact met u opneemt.

Posters ook Engelstalig

Er zijn nu ook Engelstalige posters beschikbaar om uw bezoekers te informeren over de corona-regels in uw winkel. U vindt deze op onze corona-pagina.
Recent zijn ook nieuwe Nederlandstalige posters toegevoegd naar aanleiding van de update van het winkelprotocol.

De klant wordt nonchalant

Zeker nu, gelukkig, weer meer winkels opengaan en het drukker wordt in winkelstraten wordt de klant weer wat nonchalanter. De regel is nog steeds ‘afstand houden’. Maar men lijkt af en toe wat soepeler om te willen gaan met de regels. Gelukkig horen wij dat ondernemers de noodzaak inzien en goed opkomen voor hun medewerkers. Om ook die medewerker te ondersteunen is het goed om ze nog eens te attenderen op de beschikbare instructiefilmpjes op onze website.

 

Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004