Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk hier de webversie

13-11-2020
Spreiding is noodzaak! Roep klanten daartoe op.


Ook deze week is er weer intensief overleg geweest met de diverse ministeries over de drukte in winkels en winkelgebieden. Met name de Veiligheidsregio’s blijven zich ernstige zorgen maken over de drukte in winkelgebieden de komende weken. Het is noodzakelijk de klanten op te roepen het winkelbezoek zo veel mogelijk te spreiden.

Wij roepen u dan ook op om aan uw klanten duidelijk te maken:

  • Wat uw openingstijden zijn (zeker als die verruimd zijn, met het oog op spreiding)
  • Wat de rustige momenten zijn in uw winkel
  • Vooral alleen te komen
  • Aankopen doelgericht te doen: Bereid je voor, weet waar je heengaat en voor wat
  • Hoe men (online) vooraf bestellingen kan doorgeven

Deze boodschappen zijn ook besproken met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zodat deze oproepen ook vanuit de overheid ondersteund kunnen worden.

Werk samen met collega-ondernemers

Deze boodschappen worden nog krachtiger als u samenwerkt met uw collega’s in uw winkelgebied. Wij hebben centrummanagers ook aangespoord om actie te ondernemen.

Voorbeelden graag!

Heeft u goede voorbeelden van manieren om de spreiding te bevorderen stuur die dan naar reactie@vakcentrum.nl. Met uw voorbeelden staan wij weer sterker in de gesprekken met de diverse overheden.

Medewerking overheid en gemeenten nodig

Overigens is met het ministerie van EZK ook besproken dat het winkelbezoek nu al aanmerkelijk lager ligt dan in vergelijkbare perioden vorig jaar. Daarnaast dringen we in al onze contacten met de diverse overheden aan verruiming van de openingstijden, verruiming van de venstertijden en op het afschaffen van de ouderenuurtjes (die tijd is efficiënter te benutten).

Nieuwe posters beschikbaar

Wij hebben de actuele regels en adviezen samengevat in nieuwe posters.
Er zijn drie varianten beschikbaar:

  • Supermarkten
  • Foodspecialiteitenwinkels
  • Non-foodspeciaalzaken

De posters kunt u zowel op A3 als op A4 formaat afdrukken.

Verbod op verkoop van vuurwerk

Vanaf 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers een aantal vuurwerkproducten niet meer op voorraad hebben en verkopen. Er komt een subsidieregeling ter compensatie voor de kosten voor ondernemers. 
Afsteken van fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) en siervuurwerk uit categorie F2 mag nog wel tijdens de jaarwisseling. Voorbeelden van toegestaan vuurwerk zijn compounds, fonteinen en sterretjes. Lees meer.

Onderzoek effecten Corona

Eind juli is het onderzoek ‘Retail Postcorona’ gepubliceerd; een uitgebreide analyse naar de gevolgen van de coronacrisis. De afgelopen periode is er weer veel gebeurd en we zitten ondertussen in een tweede golf. Dit is een reden om de impactanalyse opnieuw uit te voeren om te zien hoe de stakeholders nu naar de toekomst kijken. Het onderzoek vindt mede namens het Vakcentrum plaats. Vandaar dat wij een beroep op u doen en vragen of u mee wilt doen aan het onderzoek. Meedoen kan door de vragenlijst in te vullen (graag voor 23 november). Dit zal slechts een paar minuten van uw tijd kosten, maar ons erg helpen in onze gesprekken met de overheid. Uiteraard worden alle gegevens op anonieme basis verwerkt.

NOW verantwoording en kosten derdenverklaring 

Vanaf 7 oktober 2020 kan de definitieve berekening aangevraagd worden van de NOW over de maanden maart, april en mei 2020 (NOW 1.0). U vraagt deze vaststelling van de subsidie aan met een daarvoor ontworpen formulier.

Dit formulier is beschikbaar op de site van het UWV. Bedraagt uw voorschot €20.000 of meer, maar minder €125.000 dan heeft u bij de aanvraag van de vaststelling een zogenoemde derdenverklaring nodig.

Een administratiekantoor, belastingconsulent, boekhouder of accountant kan een derdenverklaring afgeven. Let wel op dat deze verklaringen niet kosteloos verstrekt worden. Er worden soms hoge bedragen voor gevraagd. Gemiddeld is uw vaste eigen boekhouder hiermee een dag bezig. Spreek van tevoren af welk bedrag deze verklaring gaat kosten, zodat u achteraf niet voor een verrassing komt te staan.

Heeft u nog vragen over de NOW of de derdenverklaring? Neem dan contact op met Vakcentrum Bedrijfsadvies, (0348) 41 97 71 of advies@vakcentrum.nl.

Corona melder app

Ongeveer 4 miljoen Nederlanders hebben deze app inmiddels gedownload op hun smartphone. In toenemende mate worden werkgevers geconfronteerd met medewerkers die een melding krijgen.
De app kan worden gezien als een geautomatiseerde vorm van het bron- en contactonderzoek dat door de GGD wordt uitgevoerd. Op onze website beantwoorden we enkele veel gestelde vragen over de meldingen door de app en mogelijke consequenties.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004