Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

15-12-2020
Wel of niet open?


De lijst met winkels die open mogen biedt ruimte voor interpretatie. De lijst en toelichting worden dan ook nog regelmatig aangepast zien we. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verwacht dat de lijst en de toelichting de hele dag door nog zal wijzigen.

Servicepunten voor pakketten en brieven open
De verwachting is dat veel meer online besteld wordt. Om de drukte bij ophaal- en retourpunten te spreiden, kunnen servicepunten voor pakketten en brieven open blijven. Andere functies van een winkel mogen niet open. Een boekhandel, mag bijvoorbeeld alleen open als servicepunt voor de pakketten en niet om tijdschriften en boeken te verkopen. Pakketjes die nog bij winkels liggen (en niet aangeboden zijn bij bijvoorbeeld PostNL of DHL), kunnen door winkelier zelf bezorgd worden.

Groothandels alleen voor bedrijven
Volgens de lijst die is gepubliceerd op rijksoverheid.nl mogen groothandels alleen nog voor bedrijven geopend zijn.

Snoepwinkels
Wij zijn van mening dat ook snoepwinkels open mogen zijn. Immers meer dan 50% van het assortiment bestaat uit etenswaar. Oliebollenverkoop uit een kraam is volgens de huidige lijst ook mogelijk (wellicht is wel een reguliere gemeentelijke vergunning noodzakelijk).

De volledige lijst vindt u op rijksoverheid.nl. Op deze pagina leest u een toelichting.

Aanvragen NOW 3.0 vanaf vandaag weer mogelijk

Het loket voor aanvraag van NOW 3.1. (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) is, mede op aandringen van het Vakcentrum vandaag weer geopend tot en met 27 december 2020. Via dit loket vraagt u financiële ondersteuning aan voor de loonkosten indien uw omzet 20% of meer is gedaald ten opzichte van 2019. 

Hoe werkt de regeling?
De periode waarover het omzetverlies wordt berekend omvat drie maanden. De periode gaat in op 1 oktober 2020, 1 november 2020 of 1 december 2020. Heeft u ook een beroep gedaan op NOW 2.0. dan moet de gekozen periode aansluiten op de periode die u hebt gekozen bij NOW 2.0. Heeft u geen NOW 2.0 aangevraagd dan kan u dus kiezen welke aanvangsdatum u neemt. De verwachte omzet over de gekozen periode van drie maanden, wordt vergeleken met de omzet over 2019 gedeeld door vier. Aldus wordt het percentage omzetverlies berekend. 

Als u dus niet gebonden bent aan de periode van NOW 2.0 dan kan u de omzetperiode dus bijvoorbeeld laten ingaan op 1 november 2020 tot 1 februari 2020 of 1 december 2020 tot 1 maart 2021. Daarmee heeft u de hele lock down periode dus in de omzetverlies berekening meegenomen. 

De loonsom van juni 2020 wordt als uitgangspunt genomen voor de berekening van de subsidie. Die loonsom wordt verhoogd met 40% in verband met werkgeverslasten, pensioen en vakantiegeld. 

Lees meer over het aanvragen en de voorwaarden.

Overige steunmaatregelen

Op onze site vindt u ook een overzicht van de overige, nog toegankelijke, steunmaatregelen.

Non-food assortiment in supermarkten, geen reclame

Het CBL en Vakcentrum roepen supermarkten op om geen reclame-acties te voeren om producten als speelgoed, servies, kleding e.d. aan te prijzen.

De Rijksoverheid geeft ook uitdrukkelijk aan dat het winkels die open mogen blijven niet is toegestaan het assortiment tijdelijk te verbreden.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
Poster_Gesloten door corona-Online wel open

Winkel dicht, toch bereikbaar

Bent u ondanks de gedwongen winkelsluiting toch bereikbaar voor uw klanten, laat dat dan zien met deze poster.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004