Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

15-12-2020
Gedeeltelijk open, helemaal open of dicht?

De vraag ‘open of dicht’ is inmiddels minder zwart/wit. Er blijken ook tussenoplossingen mogelijk zo is sinds vanmiddag te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Op de site is het volgende te lezen:

Mag mijn winkel open?

  1. Is uw winkelfiliaal hoofdzakelijk gericht (meer dan 70% van de omzet) op 1 van de bovenstaande uitzonderingsgronden? Dan mag het hele filiaal open blijven.
  2. Bevat uw winkelfiliaal een (of meerdere) afdeling(en) gericht op (één van) de bovenstaande uitzonderingsgronden, en wordt daarmee minstens 30% van de omzet verdiend? Dan mag dat deel van de winkel open blijven.

Is het antwoord ‘nee’ op deze twee vragen, dan sluit het hele winkelfiliaal.

Met de uitzonderingsgronden in punt 1 worden de winkeltypen bedoeld die volgens deze regelgeving open mogen blijven, waaronder levensmiddelenwinkels.

Wij gaan er van uit dat waar er (wellicht vanwege de snelheid) geschreven wordt ‘winkelfiliaal’ dit geldt voor alle winkels, ook zelfstandige bedrijven.

Als u van de mogelijkheid onder punt 2 gebruik maakt, adviseren wij u duidelijk te maken dat het non-food assortiment niet in de winkel verkocht wordt en eventueel bezorgd kan worden na bestelling.

Levensmiddelen

Overigens wordt ook de term levensmiddelenwinkels nu toegelicht op de website van de rijksoverheid. In de lijst van uitgezonderde bedrijven wordt nu aangegeven:

  • Levensmiddelenwinkels (winkels die eten of drinken verkopen)

De lijst van winkels die open mogen blijven en de toelichting daarop worden nog regelmatig aangepast door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Bestellen en afhalen


Wij krijgen nog veel vragen over het laten afhalen van bestellingen. Het is voor winkels helaas (nog) niet toegestaan afhaalmogelijkheden te bieden, met uitzondering van doe-het-zelf winkels. Voor veel van onze leden zou het bestellen en afhalen een belangrijke mogelijkheid zijn. Wij blijven dit dan ook bij de ministeries benadrukken in nauwe samenwerking met enkele collega-brancheorganisaties.

Afhaalpunten van post- en pakketdiensten mogen overigens wel open blijven.

Ervaringen met handhaving


Heeft u inmiddels ervaring met handhaving door boa of politie dan horen wij dat graag. U kunt uw bericht sturen aan reactie@vakcentrum.nl.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004