Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

16-12-2020
Strengere eisen openstelling

 

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft net bekend gemaakt de voorwaarden voor openstelling alsnog aan te scherpen. In een brief van minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer wordt gesteld: “alleen winkels die in hoofdzaak (meer dan 70% omzet, pre-lockdown) levensmiddelen (eten en drinken), drogisterijartikelen (zelfhulpgeneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsartikelen – niet zijnde cosmetica en parfums -, en schoonmaakmiddelen) en diervoeding verkopen, kunnen open blijven voor het publiek”.

Het ministerie geeft aan dat het hierbij uitgaat van de omzet over langere termijn en per vestiging, niet voor een gehele winkelketen.

Voorafgaand aan het verschijnen van deze brief had het Vakcentrum, met enkele collega-brancheorganisaties, nog overleg met het ministerie. Duidelijk is geworden dat enkele formules die vandaag zijn opengegaan, toch weer moeten sluiten. 

Wiebes en Keijzer benadrukken in hun brief dat het bedrijven die wel open mogen zijn, niet is toegestaan het non-foodassortiment uit te breiden, maar accepteren dat in beperkte mate non-foodartikelen worden verkocht.

Lees de volledige brief hier.

Afhalen

In het gesprek met het ministerie vanmiddag is ook gesproken over een mogelijke uitbreiding van afhaalmogelijkheden bij winkels die gesloten moeten blijven (nu alleen nog toegestaan voor horeca en doe-het-zelf). Daarvoor wordt een concreet voorstel bij het ministerie neergelegd. Vooralsnog is het voor deze winkels niet toegestaan om bestellingen af te laten halen. Dat wordt ook nog aangegeven in bovengenoemde brief. Bezorgen kan wel.

Post- en pakketpunten

Winkels die gesloten moeten blijven maar een post- en pakketpunt hebben, mogen alleen voor dat deel open blijven. 

 
Kabinet komt met ‘voorraadvergoeding’

 

Tijdens het debat gisteravond in de Tweede Kamer heeft premier Rutte beloofd dat winkels, die dinsdag hun deuren hebben moeten sluiten, een eenmalige vergoeding krijgen voor de voorraad. De nieuwe regeling voor winkels komt bovenop de bestaande steunmaatregelen. De regeling wordt nu uitgewerkt. Het Vakcentrum wordt daarbij betrokken. We hopen vrijdag meer te kunnen melden. 

 
EXTRA DNWS kennissessie:
Wat kan je wél doen als winkelgebied?

 

Webinar vrijdag 18 december 09.00 – 10.30 uur

Vlak voor de kerst de winkels dicht, een ramp voor veel ondernemers. Platform De Nieuwe Winkelstraat wil helpen door samen te kijken wat wél kan. We zien al veel creatieve oplossingen voorbijkomen. Van het gezamenlijk optrekken van ondernemers, versneld online gaan tot aan een bezorgservice. Maar hoe organiseer je dat goed voor de feestdagen?   
De volgende vragen komen aan bod: Wat kun je als centrummanager nu voor je ondernemers betekenen? Wat doen andere winkelgebieden? Hoe kun je versneld als ondernemer of collectief online? En wat kun je als food ondernemers gezamenlijk doen om te spreiden en alle klanten te kunnen bedienen? Het is een interactieve sessie waarin tips en leren van elkaar centraal staan.

Meer informatie in de agenda.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004