PERSBERICHT
Winnaars Nationale Competities Foodspecialiteiten 2023 zijn
bekroond!
Amsterdam 5 juni 2023, Tijdens het jaarlijkse feestelijke Branche-Event
Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn
maandagavond op het schip de Oceandiva in Amsterdam onder
leiding van Gaston Starreveld de winnaars van de Nationale
Competities 2023 bekend gemaakt.
De winnaars zijn:
-
Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel: Het Oude
Zuivelhuis uit Haarlem
-
Nederlands Beste Foodspecialist Kaas van de Boer: Renkema
Kaas uit Amersfoort
-
Nederlands Beste Foodspecialist Noten: De Notenwinkel van
Zeist uit Zeist
De juryleden kwamen met de volgende feedback:
Het Oude Zuivelhuis uit Haarlem is Nederlands Beste
Foodspecialiteitenwinkel 2023
Het Oude Zuivelhuis van Maarten van Oeffel is gevestigd in
een historisch pand (was een oude melkinrichting) en de ondernemer houdt dit in ere én kan de
historie vertellen. Maarten is een absolute specialist als het
gaat om diepteassortiment; buitenlandse en Hollandse kazen,
bonbons, huisgebrande noten, salades, wijnen en vleeswaren.
Daarnaast ook zelf ontwikkelde kazen: Haerlems Beleg en
Haerlems Ontzet. Tenslotte heeft Maarten ook een aparte
koeling speciaal voor delicate kazen (verhaalkazen) en een
voor generieke kazen die de klant ook zelf kan pakken.
Renkema Kaas uit Amersfoort is Nederlands Beste
Foodspecialist Kaas van de Boer 2023
De winkel van de heren Renkema heeft een klassieke
kaaswinkeluitstraling. In de winkel wordt de klant overweldigd
door het grote aanbod kaas. Het assortiment is beslist ruim te
noemen. Het totaalassortiment biedt een fantastische keuze.
Leuk is dat er eigen kaascodes zijn van 1 t/m 5, waarmee de
verschillende types eigen boerderijkazen worden aangeven. De
kazen liggen voor de toonbank, dus het is onvermijdelijk ermee
in contact te komen. Het verhaal start direct. De hele winkel
straalt een enorme liefde voor kaas uit. Terecht merkt de
eigenaar op dat het bedrijf eigenlijk te klein is. De ambitie
is enorm, ook op het gebied van andere kazen. Ze verwachten te
gaan verdubbelen en de hoop is om dit binnen vijf jaar te
realiseren, wat ook rust brengt in de winkel. Onderscheidend
in eigen inkoop en gedrevenheid. Deze ondernemers weten waar
ze het over hebben. Ze kunnen de vragen tot in detail
uitleggen en vertellen in geuren en kleuren de achtergrond en
smaakbeleving van de producten. Dit geeft onmiddellijk
vertrouwen van de klant in hun verhalen, die ook allemaal tot
op de komma kloppen. Het lijkt de jury sterk dat de klant hier
weggaat met een kaas die men niet voor ogen had... Bijna alle
kaasproducenten/boeren, waarvan de producten in de winkel
liggen, kennen de ondernemers persoonlijk.
De Notenwinkel van Zeist uit Zeist is Nederlands Beste
Foodspecialist noten 2023
De jury heeft nog nooit zo’n grote notenwinkel gezien,
en ondanks de grootte is het nog steeds een gezellige winkel.
Goed gescheiden maar zeker één geheel te noemen
is de verkoop van noten aan de ene zijde en het café
aan de andere zijde van het pand, mét prachtig terras.
Door een mooie entree komt de klant in een ruime winkel waar
op verschillende tafels een indrukwekkend assortiment
overzichtelijk gepresenteerd staat. Videoschermen nemen de
klant mee in het verhaal achter de noten. Op dit scherm wordt
ook gemeld dat de klant voor vragen over allergenen zich kan
wenden tot de medewerker. De notenbar heeft drie secties van
ongebrande naturel noten, gebrande gezouten noten en gebrande
ongezouten noten. Naast de verse noten worden ook nog
pindakaas, amandelpasta en cashewpasta uit eigen keuken en wat
andere producten verkocht wat zeker van toegevoegde waarde
is.
Nationale Competities
Na een spannende
voorronde, alwaar de onderlinge verschillen erg klein waren,
zijn op dinsdag 4 april jongstleden de 11 finalisten
bekendgemaakt. De finalisten per categorie zijn vervolgens
beoordeeld door een juryteam bestaande uit een oud ondernemer
en een afgevaardigde van onafhankelijk instituut FoodBase uit
Wageningen, een Chef-kok en een consumentenjury. Deze
juryleden hadden geen input in de voorronde van de nationale
competities.
Onderscheidend ondernemen
De finalisten
werden beoordeeld op klantvriendelijkheid, klantgerichtheid,
voedselveiligheid & hygiëne, winkeluitstraling en hun
visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het
ondernemings- en winkelmanagement, het personeelsbeleid en de
netheid en de performance van de winkel. Daarnaast beoordeelde
een mystery shopper het aanbod, de winkel en de behandeling
die hem als klant ten deel viel.
Uit de juryrapporten was duidelijk dat het niveau erg hoog was
van alle finalisten en de resultaten erg dicht bij elkaar
lagen. De jury was het dan ook unaniem eens dat juist de
passie en uitmuntend vakmanschap onontbeerlijk zijn en
onderscheidend vermogen zorgt dat ze tot de top in de branche
van Nederland behoren.
Certificering Foodspecialiteitenwinkels
Deelname aan de Nationale Competities is exclusief voor
winkels die de Certificering Foodspecialiteitenwinkels
met goed gevolg hebben behaald. Dit certificeringsproces wordt
in opdracht van Stichting Foodspecialiteiten Nederland
uitgevoerd door onafhankelijk instituut FoodBase uit
Wageningen. Dit traject biedt een onafhankelijke toetsing door
ervaren en getrainde inspecteurs en professionele mystery
shoppers. De winkels worden beoordeeld op winkeluitstraling,
hygiëne & voedselveiligheid, klantgerichtheid en
klanttevredenheid. Het certificeringstraject heeft een
looptijd van 24 maanden dat start met een meting, na 12
maanden een tussenevaluatie hoever de aanbevelingen zijn
verwerkt en weer 12 maanden later wordt er opnieuw gekeurd.
Organisatie
De Nationale Competities
zijn een initiatief van Vakcentrum Foodspecialiteiten en
worden georganiseerd door Stichting Foodspecialiteiten
Nederland in Woerden. Voor algemene informatie:
www.foodspecialiteitenwinkels.nl