Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

Corona-actua 19

31-03-2020 13.00 uur

 

Lobby succesvol! Regeling TOGS non-food uitgebreid

Zoals van het weekend al werd aangekondigd is de regeling TOGS (Tegemoetkoming schade COVID-19) verbreed. Een belangrijk deel van de Vakcentrumleden in non-food kan nu ook van de regeling gebruik maken, zo blijkt uit de aanvullingen die vanochtend bekend werden.

Het gaat dan onder andere om de volgende SBI-codes:

  • 47.19.1 Warenhuizen
  • 47.19.2 Winkels met een algemeen assortiment non-food (geen warenhuizen)
  • 47.54.3 Winkels in overige elektrische huishoudelijke apparatuur
  • 47.59.5 Winkels in glas, porselein en aardewerk
  • 47.59.6 Winkels gespecialiseerd in overige huishoudelijke artikelen (rest)
  • 47.59.7 Winkels in huishoudelijke artikelen algemeen assortiment
  • 47.65 Winkels in speelgoed
  • 47.74.1 Winkels in drogisterij-artikelen

De volledige lijst van branches die aanspraak kunnen maken op de regeling is te lezen op de site van de RVO. Het gaat bij deze regeling om een eenmalige uitkering van 4.000 euro.

SBI Codes
Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere SBI-code in het Handelsregister kunnen dit online melden bij via www.RVO.nl/signaal. Per geval zal naar de registratie gekeken worden, het heeft geen zin om nu de SBI-code te gaan aanpassen.

Lobby gaat verder
Onze lobby is dus voor een belangrijk deel succesvol geweest. Een groot aantal branches is nu toegevoegd aan de regeling. Toch zijn wij nog niet helemaal tevreden. Deze maatregel leidt in onze ogen nog steeds tot een ongelijk speelveld. Immers niet alle getroffen winkeliers kunnen aanspraak maken op de regeling.

Aanvragen tegemoetkoming loonkosten (regeling NOW) vanaf 6 april mogelijk.

Het UWV-loket voor het aanvragen van een tegemoetkoming in de loonkosten in het kader van de regeling NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud) gaat maandag 6 april open. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanochtend bekend gemaakt.

Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV verstrekt een voorschot van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode.

De volledige regeling en de brief van minister Koolmees aan de Tweede Kamer zijn te lezen op de Vakcentrum-website.

Medewerkers in de voedselketen kunnen doorwerken zolang persoonlijke situatie dat toelaat.

Brancheorganisaties hebben minister van Veiligheid en Justitie gevraagd om heldere en eenduidige instructies voor de medewerkers in de voedselketen zoals die ook gelden voor de medewerkers in de vitale infrastructuur. Hierdoor hoeven mensen met milde klachten van verkoudheid, zonder koorts, niet thuis te blijven en kunnen zij doorwerken zolang de persoonlijke situatie dit toelaat. De website van de Rijksoverheid is aangepast zodat dit nu duidelijk is. Vragen of opmerkingen van medewerkers, hun huisgenoten, familie of de vakbonden hierover kunnen worden beantwoord met verwijzing naar de website van de rijksoverheid.

 

Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_010
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004