Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

22-04-2020 08.15 uur
Corona Actua 31

 

Samen komen we verder


“Voor veel van onze ondernemers is het nieuws van vanavond een hard gelag. We moeten oppassen dat ons land op deze manier niet ontwricht raakt; zowel economisch als sociaal. Mensen hebben perspectief nodig.” meldde de voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof gisterenavond. “We hebben de afgelopen tijd met elkaar hard gewerkt aan sectorale protocollen om verantwoord weer aan de slag te gaan. Dat wordt vanavond niet beloond door het kabinet en dat is wrang. Het is bovendien extra noodzakelijk om voortvarend aan de slag te gaan met een tweede, aanvullend noodpakket dat ondernemers langer en beter helpt. We werken aan een pakket dat onder meer omzetderving door gedeeltelijke heropening moet compenseren en verzwakkende bedrijfsbalansen versterkt.

Want hoe langer deze lockdown duurt, des te groter de schade voor onze ondernemers individueel en voor de economie als totaal zal zijn. En zo zullen ondernemers steeds meer het vertrouwen verliezen.”

Vanochtend spreken wij om 11 uur met hem, samen met collega’s van andere brancheorganisaties in de retail.  We moeten tenslotte twee paden volgen:

  1. Lobbyen voor een zo breed mogelijke toepassing van de huidige ondersteuningsmaatregelen voor die ondernemers leden in onze achterban die getroffen worden door de coronacrisis.  
  2. En vooruit blijven kijken, dat wil zeggen een optimaal pakket van maatregelen ontwikkelen dat herstel en een sterkere economische uitgangspositie mogelijk maakt na de coronacrisis. We denken hierbij ook aan maatregelen die hetzij rekening houden met de hogere lasten hetzij met omzetderving. Die hogere lasten zijn er zeker en door veel mensen wordt daar te gemakkelijk aan voorbij gegaan. We gaan voor steunmaatregelen die kunnen worden ingezet voor alle winkels die dat echt nodig hebben, winkels die afhankelijk zijn van het seizoen. Op dit moment spreekt men nog over seizoenssectoren, dat moet veranderen want dat zal net zoveel hindernissen opleveren als de sectorsteun in de TOGS.

Werk aan de winkel dus. Eind van de middag spreek ik staatssecretaris Mona Keijzer tijdens een winkelbezoek. Ik zal daar zeker de door u aangedragen punten aan de orde stellen.  

Morgen bespreekt Jacco Vonhof de punten met de ministers Wiebes en Koolmees.  
Zoals u weet hebben wij afgelopen maandag uw zorgen rond de toepassing van de steunmaatregelen al bij  Koolmees en de collega van Wiebes, Keijzer neergelegd. Een steuntje in de rug door MKB-Nederland kan daarbij nooit kwaad.

Intussen gaat ons team verder met het verwerken van de noodzakelijke aanvullingen in het Protocol verantwoord winkelen. Als dat voor uw branche relevant is krijgt u dat later toegestuurd.

Blijf uw vragen en ervaringen (ook met de banken) aan ons melden. Uw inbreng kunt u sturen aan reactie@vakcentrum.nl

Samen komen we verder!

mr. Patricia Hoogstraaten RAE

directeur

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Logo_socialmedia_Facebook Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Logo_socialmedia_Instagram Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Logo_socialmedia_LinkedIn Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Logo_socialmedia_Twitter Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004