Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

07-05-2020
Corona Actua 36
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
Kabinet versoepelt corona-maatregelen

In de persconferentie gisteravond zijn de corona-maatregelen versoepeld. U kunt de diverse stappen teruglezen op onze website. Daar kunt u ook het schema downloaden waarin het tijdsverloop van de versoepeling overzichtelijk is weergegeven.

Voor ondernemers die naast de winkel ook een horecavoorziening hebben, bieden de aangekondigde stappen een voorzichtige opening.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009

Horeca (stapsgewijs) open, groothandels dicht

Nu de horeca weer (stapsgewijs per 1-6 en 1-7) opengaat, als de verspreiding van het Coronavirus de huidige lijn aanhoudt, kunnen de zelfbedieningsgroothandels voor consumenten weer dicht. Dat bepleit het Vakcentrum bij het ministerie voor Economische Zaken en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Continuering van het huidige ongelijke speelveld levert onevenredig veel schade voor de achterban en is ook niet meer nodig. De oorspronkelijke doelen van de openstelling zijn dan immers achterhaald. Er is geen sprake meer van hamstergedrag in levensmiddelen. Ook kunnen groothandels hun producten weer kwijt aan een groot deel van hun reguliere afnemers en is er geen sprake meer van voedselverspilling.

De detailhandel ondervindt zeer duidelijk de negatieve gevolgen van de openstelling van de zelfbedieningsgroothandel voor de consumenten. Zowel food als non-food. Het segment non-food is ook bij een gemiddelde zelfbedieningsgroothandel indrukwekkend. Het Vakcentrum stond in het begin achter de argumenten voor openstellingen, tenslotte moest voedselvoorziening gegarandeerd blijven en rantsoenering voorkomen. Nu dit verleden tijd is, is het nu het moment om de openstelling voor consumenten terug te draaien.

Contant geld weigeren?

We krijgen nog regelmatig de vraag of contant geld geweigerd mag worden. Dat mag niet zonder meer: eurobiljetten en munten zijn een wettig betaalmiddel en moeten dus bij een betaling worden geaccepteerd. Maar als u duidelijk aangeeft – bijvoorbeeld door stickers bij de entree -  dat alleen pinbetalingen worden geaccepteerd, kan het wel. Probeer wel rekening te houden met de klant: als die alleen over contact geld beschikt is het soms redelijk wel cash te accepteren (beperk dan wel het handcontact zo veel mogelijk).

Op de website van het Vakcentrum is een poster beschikbaar waarmee u de klanten kunt oproepen vooral met pin te betalen. Daarbij geldt nog steeds dat de limiet voor contactloos pinnen is verhoogd naar € 50.

 

Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004