Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk hier de webversie

15-05-2020
Corona Actua 41

 

Handreiking Verantwoord Bezoek Winkelgebieden

Afgelopen week bleek dat het vaak niet duidelijk was hoe de bezoekers van winkelgebieden zich het beste kunnen gedragen TUSSEN winkels. Hoe loop je van winkel naar winkel? Hoe passen wachtrijen in de winkelstraten? Hoe kan je de drukte zo goed mogelijk spreiden? Daar zijn veel vragen over, onder andere van winkeliers in toeristische gebieden. Met Hemelvaart en Pinksteren voor de deur, horen wij dat zij zich extra zorgen maken hoe de bezoekersstromen in goede banen kunnen worden geleid. Natuurlijk zien zij de bezoekers graag komen, bedrijfseconomisch is dat ook keihard nodig, maar het moet voor iedereen wel veilig zijn.

Er is dus duidelijk behoefte aan een aantal basisgedragsregels voor de publieke ruimte die breed toepasbaar zijn. Dit geeft de bezoeker de meeste duidelijkheid en zal uiteindelijk ook het beste te handhaven zijn. Die basisgedragsregels zijn nu vastgelegd in de Handreiking Verantwoord Bezoek Winkelgebieden, die sinds vandaag beschikbaar is. Inclusief een stappenplan om dat te realiseren. Met de handreiking in de hand kunt u de discussie met uw gemeente aangaan, zodat deze past bij de behoefte en het karakter van het gebied en de bezoeker. U kunt die elementen gebruiken die u zinvol acht. Het blijft maatwerk!

  • U kunt hier de Handreiking Verantwoord Bezoek Winkelgebieden downloaden.
  • Hier treft u nog enkele suggesties en inspiratie aan.

Bovenstaande documenten kunnen de komende dagen nog op details worden aangepast.

Er zijn zoals u weet ook voldoende protocollen beschikbaar die duidelijk maken hoe er veilig moet worden gewinkeld IN en OM de winkels. U kunt die protocollen downloaden van www.vakcentrum.nl/corona

Over de wijze waarop winkelgebieden verantwoord kunnen worden bezocht, vindt ook discussie plaats tijdens het wekelijkse, telefonische spreekuur van De Nieuwe Winkelstraat (DNWS), waarin het Vakcentrum participeert. Wilt u zich voor het spreekuur aanmelden, dan kunt u dat doen via reactie@vakcentrum.nl.  

Openingstijden Hemelvaartsdag en Pinksteren

Het uitgangspunt van de Winkeltijdenwet is dat de winkels op zon- en feestdagen en voor 6:00 en na 22:00 gesloten zijn. Maar gemeenten kunnen winkeliers toestemming geven om hun winkels op deze dagen en tijden toch te openen. De VNG geeft een positief advies af aan gemeenten om coulant om te gaan met de openingstijden tijdens Hemelvaart. Wij raden u aan om bij uw gemeente te informeren wat voor uw winkel van toepassing is.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004