Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

Corona-actua 6

19-03-2020 17.15 uur

 

Alle winkels open, tenzij

Alle ondernemers die de winkel open willen houden, mogen dat vooralsnog. Dat is de inzet van Staatssecretaris Keijzer, zo zei zij gisteren tegen het Vakcentrum. De staatssecretaris gaf daarbij wel aan dat de volksgezondheid voorop staat en dat het afhankelijk daarvan anders kan worden besloten.

Dankzij inzet Vakcentrum: Meer liquiditeit voor Mkb-bedrijven door half jaar uitstel van aflossing van leningen.

De banken bieden ruimte door een half jaar uitstel van aflossing te geven. Kleinere ondernemingen, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, kunnen een half jaar uitstel van aflossingen krijgen.
Met deze maatregel geven de banken gehoor aan de oproep van het Vakcentrum. Het Vakcentrum stelde eerder dat een gebrek aan liquiditeit niet de reden mag zijn dat, op zich gezonde, bedrijven omvallen door de crisis.

Voor het uitstel van de aflossing geldt wel dat de onderneming in de kern gezond moet zijn. ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos hebben dat samen besloten. U wordt daar ongetwijfeld over geïnformeerd door uw bank. Volgens onze informatie gaat de regeling bij ABN AMRO automatisch lopen, maar moet u bij de RABO en de ING uw bank informeren dat u van deze regeling gebruik wilt maken

Houd afstand tussen klanten en klanten en medewerkers, download de poster.

Geef in uw winkel duidelijk aan dat klanten en medewerkers steeds voldoende afstand van elkaar bewaren. Het is veiliger voor uw klanten, het is veiliger voor uw medewerkers. Op de Vakcentrum-site staat een poster die u hiervoor kunt gebruiken.

Viroloog Ab Osterhaus beantwoordt de vragen van uw medewerkers

Omdat vanuit de ondernemers gemeld wordt dat medewerkers in toenemende mate vragen stellen die te maken hebben met onder andere het dragen van mondkapjes, handschoenen etc. is in samenwerking met verschillende retailorganisaties een video gemaakt met prof. dr. Ab Osterhaus.

Kijk hier de video.

Groothandels open voor consumenten, maar slechts tijdelijk.

De groothandels (Makro en Sligro) zijn nu, tijdelijk, ook toegankelijk voor consumenten. Het gaat nadrukkelijk om een tijdelijke maatregel die bedoeld is om voedselverspilling tegen te gaan. Immers horeca neemt nu daar niet meer af. Ook wordt zo een oplossing geboden voor tekorten in de reguliere levensmiddelendetailhandel. Tot slot wordt hiermee voorkomen dat de overheid met veel ingrijpender maatregelen komt.

Het Vakcentrum heeft gisteren bij staatssecretaris Mona Keijzer ook benadrukt dat deze maatregel beslist tijdelijk moet zijn.

Speciale openstelling voor ouderen

Een aantal leden hanteert speciale openingstijden voor ouderen. Een idee dat inmiddels breed wordt opgepakt en ook door minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat werd omarmd.
Het is daarbij goed om te kijken of een dergelijk initiatief ook op uw klantengroep past en welk moment er het meest geschikt voor is.

 

Actuele informatie steeds op de website


De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

 

Vragen? Neem contact op.


Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_010
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004