Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk hier de webversie

13-10-2020

Nieuwe maatregelen vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur

Het kabinet heeft zo-even nieuwe, zeer ingrijpende, maatregelen aangekondigd om de verspreiding van de corona-virus in te dammen. Gesproken wordt over een 'gedeeltelijke lockdown'. De maatregelen gaan morgen om 22.00 uur in. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Wij geven hier de punten die voor de detailhandel van belang zijn. Vanzelfsprekend blijven wij u ook over de uitwerking informeren. 

Naleving protocollen benadrukt

In de persconferentie is gesteld dat in de detailhandel afspraken worden gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie worden gesloten. De handhaving wordt aangescherpt.

U kunt de protcollen downloaden van onze website.

Winkels sluiten om  20.00 uur

Met een weekend intenstief lobbyen hebben we sterke beperkingen van de openingstijden voor alle winkels kunnen voorkomen. Alleen de koopavond wordt ingekort. In tegenstelling tot berichten eind vorige week blijft openstelling op zondag vooralsnog mogelijk

Winkels moeten 's avonds om 20.00 uur sluiten. Levensmiddelenwinkels (zoals supermarkten en foodspecialiteitenwinkels) mogen wel langer open blijven.

Geen alcoholverkoop na 20.00 uur

Het is vanaf morgen verboden om na 20.00 uur nog alcohol te verkopen. Dat geldt zowel voor fysieke winkels als online. U poster waarop dit verbod staat vermeld, kunt u vanaf morgen downloaden van onze website

‘Ouderenuurtje’ supermarkten vooralsnog handhaven.

Het ouderenuurtje blijft vooralsnog gehandhaafd. Overigens is niet bepaald op welke tijden de ouderenuurtjes moeten zijn. Daar bent u dus vrij in.

Horecavoorzieningen sluiten

Alle eet- en drinkgelegenheden moeten sluiten. Dat betreft dus ook eventuele horecavoorzieningen als onderdeel van een winkel.  
Afhalen of thuisbezorgen is nog wel toegestaan. 

Mondkapjes binnenkort verplicht

Het kabinet werkt aan een juridische basis voor het verplicht stellen van het dragen van mondkapjes in de publieke binnenruimte, waaronder winkels. Tot die regelgeving er is geldt er een 'zeer dringend advies' om mondkapjes te dragen. Op de site van het Vakcentrum vindt u de poster "Wij verzoeken u een mondkapje te dragen in onze winkel".

 

Corona app vereist meer testcapaciteit

Sinds afgelopen zaterdag is de Corona App (coronamelder) live. De app is een extra hulpmiddel om snel nieuwe gevallen op te sporen en zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gebruik van de app is vrijwillig. Onze grote zorg bij deze app is dat die gebruikers het advies geeft om tien dagen in quarantaine te gaan wanneer zij langer dan 15 minuten dicht bij iemand met corona zijn geweest. Hierdoor dreigt het gevaar dat straks half Nederland thuis zit – ziek of niet ziek – en bedrijven, onderwijs, zorg et cetera in de problemen komen met hun capaciteit. Wij zijn van mening dat het advies vanuit de app moet zijn dat mensen die dicht bij een besmet iemand zijn geweest, zich direct laten testen, of ze nu klachten hebben of niet. Dat voorkomt dat mensen onnodig thuis komen te zitten. We beseffen dat dit wel wat vraagt van de testcapaciteit: mensen moeten sneller terecht kunnen en sneller de uitslag krijgen.

Met de ingebruikname van de Corona-app wordt de compensatie voor thuisquarantaine nog relevanter. Dat is vorige week onder de aandacht gebracht van minister Koolmees. De minister heeft aangegeven er op terug te komen.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004