Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk hier de webversie

17-09-2020
Quarantaine en loondoorbetaling


We krijgen veel vragen over loondoorbetaling in geval van quarantaine. Daarover zijn inderdaad nog geen volledig sluitende regelingen.  Vakcentrum Bedrijfsadvies geeft hieronder advies voor enkele mogelijke scenario’s.

V: Werknemer heeft klachten die kunnen duiden op corona. Wat nu?
A:  De werknemer moet direct een afspraak maken voor een corona-test bij de GGD via 0800 – 1202. Vraag aan werknemer een bewijs dat de afspraak is gemaakt (De werknemer ontvangt een sms of e-mail met afspraakbevestiging).
De werknemer blijft thuis totdat de testuitslag binnen is. Al die tijd wordt loon doorbetaald.
De werknemer kan de uitslag van de test het snelst opvragen via www.coronatest.nl. Zodra de testuitslag bekend is, dient de medewerker dit aan u te melden.

V: De werknemer maakt niet direct een afspraak maar doet dat pas de volgende dag
A: Door later dan mogelijk een afspraak te maken, vertraagt de werknemer onnodig de terugkeer naar het werk. U betaalt het loon voor de dag vertraging niet door.

V: De werknemer blijft thuis (quarantaine) omdat een huisgenoot corona-gerelateerde klachten heeft?
A: Volgens de RIVM-richtlijn geldt quarantaine vanwege een huisgenoot met klachten pas als de huisgenoot positief is getest op corona. In deze situatie moet per geval beoordeeld worden of loondoorbetaling aan de orde is. Als u loon doorbetaalt, kunt u uw werknemer een brief sturen waarin u aangeeft dat het nog onzeker is of u in dit geval een loondoorbetalingsplicht heeft en dat het loon onder voorbehoud wordt doorbetaald. Later wordt dan bepaald voor wiens rekening en risico de quarantaineperiode komt.

V: De werknemer blijft thuis in quarantaine omdat een huisgenoot positief is getest.
A: De werknemer blijft (10 dagen) in quarantaine volgens instructie van de GGD. U vraagt de werknemer ook een corona-test te doen, indien hij ook corona gerelateerde klachten krijgt. Daarnaast stuurt u een brief waarin u aangeeft dat het nog onzeker is of u in dit geval een loondoorbetalingsplicht heeft en dat het loon onder voorbehoud wordt doorbetaald. Later wordt dan bepaald voor wiens rekening en risico de quarantaineperiode komt.

V: Werknemer wordt positief getest.
A: De werknemer is ziek en blijft thuis (isolatie). U informeert de bedrijfsarts en meldt de werknemer ziek bij uw verzuimverzekering. Als de werknemer, ondanks de positieve test, geen klachten ontwikkelt, kan hij overeenkomstig de RIVM richtlijn na drie dagen (72 uur) de isolatie opheffen. Dat geldt ook voor de huisgenoten. Het loon wordt doorbetaald.

V: De werknemer wordt positief getest en het bron- en contactonderzoek wijst uit dat hij langere tijd binnen 1,5 meter met collega’s op het werk heeft gewerkt.
A: De GGD kan een quarantaine-advies aan deze collega’s verstrekken. De collega’s moeten dan maximaal 10 dagen thuisblijven. Als ze klachtenvrij blijven, dan mogen ze na die tien dagen weer aan het werk.
U stuurt de betreffende collega’s een brief waarin u aangeeft dat het nog onzeker is of u in dit geval een loondoorbetalingsplicht heeft en dat het loon onder voorbehoud wordt doorbetaald. Later wordt dan bepaald voor wiens rekening en risico de quarantaine komt.

Corona test kan morgen al


De GGD kampt in grote delen van het land met een capaciteitstekort. Daardoor ontstaan lange wachttijden of moet worden uitgeweken die (aanmerkelijk) verder weg liggen. Door deze wachttijden kunnen medewerkers ook langer in quarantaine moeten dan gewenst.

Het Vakcentrum heeft gezocht naar een oplossing. Hoewel wij geen overeenkomst hebben met het bedrijf, wijzen wij u op Coronalab.eu. Via deze organisatie kunt u uzelf of uw medewerkers over het algemeen de volgende dag al laten testen. Indien de test in de ochtend plaatsvindt hoort u dezelfde dag de uitslag nog.

Coranalab heeft afnamelocaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag, Breda. Op korte termijn volgen Zwolle en Arnhem.

Een PCR-test kost €110,= die bij de afname voldaan moet worden.

Gebruik geen zelftests

Het wordt nadrukkelijk afgeraden om gebruik te maken van de zogenoemde zelf-tests die op internet worden aangeboden. Dit zijn tests die over het algemeen werken met een vingerprikje en in het bloed antistoffen zouden moeten vinden. Deze tests zijn nog zeer onbetrouwbaar. Er is dan ook nog geen enkele zelftest voor COVID-19 die is goedgekeurd door de Inspectie Gezondheidszorg.

Corona Steunpakket 3.0


Het kabinet heeft een nieuw steunpakket samengesteld, dat volgt op de twee eerdere noodpakketten. Vanaf 1 oktober aanstaande, gelden de steunmaatregelen uit het Steunpakket 3.0. Dit steunpakket loopt tot in 2021.

De NOW wordt met negen maanden verlengd. De bijdrage wordt in drie stappen afgebouwd.  

De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten loopt ook nog negen maanden door. Bij bij de TVL geldt eveneens dat de tegemoetkoming geleidelijk wordt verlaagd.

Ondernemers kunnen tot 1 oktober belastinguitstel aanvragen. Daarmee loopt het uitstel uiterlijk 1 januari 2021 af. Een eventueel opgebouwde belastingschuld kan in twee jaar worden afgelost.

Lees meer informatie op www.vakcentrum.nl/corona.

Advies nodig bij het gebruik van de regelingen? Bel met Vakcentrum Bedrijfsadvies (0348) 41 97 71.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004