Ziet de e-mailnieuwsbrief er niet goed uit? Bekijk de webversie

14-12-2020

Winkelsluiting verwacht

Het Vakcentrum verwacht dat het kabinet op korte termijn overgaat tot het sluiten van niet-essentiële winkels. Het ziet er naar uit dat de openstelling beperkt blijft tot levensmiddelen-winkels, drogisterijen en post- en pakketpunten. Signalen wijzen er op dat de lockdown tenminste tot na de jaarwisseling duurt (19 januari wordt als einddatum genoemd). De precieze invulling wordt niet eerder dan vanavond bekend, met de toespraak van minister-president Rutte (19.00 uur).

De volgende bedrijven zouden open kunnen blijven:

  • Supermarkten en overige levensmiddelenwinkels (w.o. foodspeciaalzaken en slijters)
  • Opticiens, audiciens, thuishulpwinkels
  • Drogisterijen, apotheken en pakketpunten (alleen voor dat onderdeel dus niet de hele winkel)
  • Dierenvoedingsverkooppunten

Vanzelfsprekend heeft het Vakcentrum de laatste maanden steeds ingezet om een dergelijke ingrijpende maatregel te voorkomen. Tot op heden is dat ook steeds gelukt.

Mogelijk bestellen en afhalen voor non-food

Het Vakcentrum heeft de afgelopen dagen in het overleg met EZK er op aangedrongen dat er in het geval van sluiting van non-foodwinkels, wel mogelijkheden blijven om klanten te bedienen. Dat zou kunnen met een systeem om te bestellen en af te halen. Hierbij zouden klanten op een vooraf besproken tijdstip hun bestelling kunnen afhalen. Hoewel nog niet zeker is of het kabinet hier mee instemt, zoeken wij inmiddels wel naar systemen die ondernemers hier voor in kunnen zetten. Bestellen en afhalen is voorgesteld omdat duidelijk is dat de post- en pakketbedrijven de huidige pakketstroom nauwelijks kunnen hanteren. De post- en pakketpunten in winkels zouden mogelijk open mogen blijven. Ook over de invulling hiervan is nog geen duidelijkheid. 

Zelfbedieningsgroothandels

In het overleg hebben wij ook aangedrongen op het afsluiten van het non-foodassortiment bij de diverse horecagroothandels. Het is nog niet duidelijk in hoeverre het kabinet deze wens overneemt.

NOW 3.0

Bij een omzetverlies van minimaal 20% kan een loonkostensubsidie worden verkregen die gerelateerd aan het omzetverlies kan oplopen tot 80% van de loonkosten. Voor de periode oktober 2020 tot en met januari 2021 is  de aanvraagmogelijkheid gisteren 13 december 2020 gesloten. Vakcentrum is van mening dat het NOW-loket weer geopend dient te worden voor de bedrijven die nu worden getroffen.

Ook boerenacties en ouderenuurtjes besproken met overheid

In verband met de acties van de boeren is er eveneens intensief overleg met diverse ministeries. Daarbij is gevraagd om een verbod op blokkades. 

Daarnaast is aangedrongen op een uitbreiding van de mogelijkheden tot openstelling van supermarkten en daarbij ook op het beperken van de verplichting van de zogenoemde ouderenuurtjes. 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
Actuele informatie steeds op de website

De website www.vakcentrum.nl/corona is steeds actueel. U vindt daar ook de links naar de relevante (overheids)websites en regelingen.

Vragen? Neem contact op.

Het Vakcentrum blijft bereikbaar voor uw vragen, via (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl

Volgt u ons al?

Naast onze digitale nieuwsbrieven, ‘Corona Actua’ en de informatie op www.vakcentrum.nl/corona houden wij u ook via onze social media kanalen op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen. Volgt u ons al?

Klik hier om Vakcentrum te volgen op Facebook
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Instagram
Klik hier om Vakcentrum te volgen op LinkedIn
Klik hier om Vakcentrum te volgen op Twitter

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_010
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004