SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer 0348 - 41 97 71.

Coronavirus raakt vakbeurzen en handel

2ambiente.jpg7 februari 2020

Trends, nieuwe producten, nieuwe merken en diverse presentaties staan normaal gesproken in het middelpunt van de belangstelling bij de internationale vakbeurzen. Maar door de coronacrisis was alles verre van normaal te noemen. De angst voor dit virus hield veel bezoekers thuis en beurzen worden (gedeeltelijk) geannuleerd, of verschoven. Duurt deze situatie te lang, dan kunnen zich eveneens serieuze leveringsproblemen voordoen.

Ambiente: -21% bezoekers
De Frankfurter Ambiente, die plaatsvond van 7 tot en met 11 februari, was de eerste grote, internationale vakbeurs die te maken kreeg met de gevolgen van het coronavirus. Met name grote retailconcerns lieten hun inkoopteams thuis. Tot overmaat van ramp raasde op zondag en maandag storm Ciara over Duitsland. Dit alles deed de bezoekersaantallen natuurlijk geen goed. Ongeveer 108.000 bezoekers uit 160 landen telde de Ambiente dit jaar, waarvan 62% van buiten Duitsland kwam. Dat is natuurlijk nog altijd een formidabel aantal. Toch waren het er bijna 21% minder dan in 2019, toen 136.081 bezoekers kwamen. Na Duitsland kwamen de meeste bezoekers uit Italië, Frankrijk, Nederland, Spanje, Groot-Brittannië, Turkije, de USA, Rusland, Japan en … China.

Géén International Sourcing Expo in Chicago
Het goede nieuws: de Inspired Home Show die van 14 tot en met 17 maart in Chicago op het programma staat, gaat gewoon door. Het slechte nieuws: één van de onderdelen van de beurs, the International Sourcing Expo, is vanwege het coronavirus geschrapt. Dit besluit is door de beursorganisatie genomen na overleg met de voornamelijk Chinese exposanten. Bovendien geldt de restrictie dat iedereen die veertien dagen vóór de Inspired Home Show in China is geweest, toegang tot Amerika wordt geweigerd. De International Housewares Association, organisator van de beurs, stelt in een verklaring dat het de richtlijnen volgt van de World Health Organization (WHO) en the Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Tevens worden in samenwerking met the City of Chicago en medewerkers van McCormick Place voorzorgsmaatregelen genomen om gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken.

Hhktdc.pngKTDC verzet vakbeurzen april
Ook de Hong Kong Trade Development Council heeft besloten dat alle vakbeurzen die tussen 6 en 30 april in Hong Kong op het programma staan, worden geannuleerd. Dit besluit raakt acht vakbeurzen, waaronder de Houseware Fair en de Gifts & Premium Fair. Deze beurzen staan nu op het programma van 25 tot en met 28 juli. Klik hier voor actuele informatie.

Doorgaan Canton Fair onzeker
Van 23 tot en met 27 april staat fase 2 van de China Import and Export Fair in Canton op het programma. Hoewel er nog geen definitief besluit is genomen, is het hoogst onwaarschijnlijk dat deze vakbeurs doorgaat. Zowel internationale bezoekers als exposanten van buiten China zitten er op dit moment niet op te wachten naar China af te reizen.

Komen leveringen in het geding?
Behalve dat vakbeurzen werden geraakt door dalende bezoekersaantallen, heerste er bij exposanten en hun klanten eveneens de nodige onzekerheid over de economische gevolgen van de crisis. Veel fabrieken in China zijn gesloten en het is de vraag wanneer deze weer opengaan. Duurt deze situatie te lang, dan kunnen zich serieuze leveringsproblemen voordoen. Veel producten komen immers uit China en het duurt een maand of drie voordat goederen per schip Europa bereiken. Dit zou een voordeel kunnen betekenen voor bedrijven die in Europa produceren, maar dat is relatief: ook zij maken vaak gebruik van Chinese onderdelen.