SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer 0348 - 41 97 71.

Meerwaardecampagne Vakcentrum gestart

2meerwaarde.jpg8 september 2020

Sta eens wat langer bij ons stil, zowel letterlijk als figuurlijk. Heel veel zelfstandig winkeliers zijn, zeker nu, van groot belang voor de leefbaarheid in de buurt, wijk, dorp of stad. Toch zijn zij zich daar niet altijd van bewust en vinden het heel gewoon en vanzelfsprekend wat zij dagelijks doen. Maar eigenlijk is dat buitengewoon en daarom zet brancheorganisatie Vakcentrum de zelfstandig winkelier in het zonnetje. Aan klanten, verenigingen, scholen, zorginstellingen etc., wordt gevraagd om in de winkel, in een speciaal boek, de meerwaarde van ‘hun’ winkel te onderschrijven.

meerwaarde stand.jpgDaarvoor liggen vanaf half september tot in november bij zo’n 250 Vakcentrumleden, verspreid over heel Nederland, speciale boeken waarin iedereen kan schrijven wat de meerwaarde van die winkelier is. Alle reacties worden, per provincie gebundeld, op 20 november aangeboden aan politiek Den Haag. Want behalve dat de klant zich er weleens meer van bewust mag zijn hoe belangrijk die zelfstandig winkelier voor het lokale en vaak ook regionale sociale en maatschappelijk leven is, geldt dat volgens Vakcentrum evenzeer voor beleidsmakers en bestuurders. Ook zij dienen meer aandacht te hebben voor de zelfstandig winkelier. Omdat die méér betekent voor mens en omgeving. Beleid en regelgeving dienen daarom beter te worden afgestemd op hun behoeften en mogelijkheden. Zij zijn, als mkb-bedrijven, niet alleen goed voor het overgrote deel van de werkgelegenheid in de detailhandel, ze zijn van groot belang voor de maatschappelijke samenhang en daarmee de leefbaarheid in de buurt, wijk, dorp of stad.

26 miljoen euro aan maatschappelijke bijdrage
Op basvoorbeeld meerwaarde.jpgis van onderzoek onder de Vakcentrumleden, goed voor zo’n 2.800 winkels, berekent het Vakcentrum hun totale maatschappelijke bijdrage op 26 miljoen euro. Het grootste deel van dit bedrag wordt gevormd door directe financiële ondersteuning van (sport)verenigingen en andere maatschappelijke activiteiten. Daarnaast wordt nog zo’n 7.5 miljoen euro ‘weggegeven’ in de vorm van producten. Naast financiële bijdragen en sponsoring in natura, stellen de winkeliers ook tijd ter beschikking, goed voor 180 fte. U kunt het boek ‘de zelfstandig winkelier heeft meerwaarde’, met daarin het onderzoek, hier bekijken.

Nu klanten aan het woord
Op www.vakcentrum.nl/boekenreis is steeds te zien waar en wanneer de boeken liggen, waarin de reacties over de meerwaarde worden geschreven. Vakcentrumleden die willen inhaken, kunnen zich nog aanmelden via meerwaarde@vakcentrum.nl of bel 0348-419771. Bekijk hier de video over de meerwaardecampagne.

Wereldrecord
Alle reacties worden nog verwerkt in een slinger. Deze slinger moet de langste kartonnen slinger ter wereld worden, goed voor een wereldrecord en een vermelding in het Guinness World Records Book. Die recordpoging vindt ook op 20 november plaats als alle reacties aan politiek Den Haag worden aangeboden. Een duidelijk signaal dat de meerwaarde van de zelfstandig winkelier niet mag worden onderschat!