SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer 0348 - 41 97 71.

Online consumentenbestedingen stijgen in Q2 met 12% naar € 6,36 miljard

Thuiswinkel org.png28 september 2020

De uitbraak van COVID-19 heeft zoals verwacht in het tweede kwartaal van 2020 een grotere impact op de e-commercesector gehad dan in de eerste drie maanden. De Nederlandse online bestedingen aan diensten daalden fors. Daar staat een sterke groei in online uitgaven aan producten (+52%) tegenover. De totale online consumentenbestedingen stegen daardoor met 12% naar € 6,36 miljard en in het eerste halfjaar van 2020 met 4% naar € 12,40 miljard.

thuiswinkel markt monitor.jpgDit blijkt uit de meeste recente versie van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org en Retail Insiders en in samenwerking met PostNL, Betaalvereniging Nederland en Currence.

De grootste groeipercentages in de online uitgaven zijn te zien binnen DIY/Garden (+121%), Home & Living (+105%) en Sport & Recreatie (+85%). Een andere productcategorie die een flinke vlucht heeft genomen, is Food/Nearfood. Het aandeel online binnen de totale detailhandel komt in het eerste halfjaar van 2020 op 12,3% te liggen, een stijging van 2,2 procentpunt vergeleken met vorig jaar.

Groei smartphones en iDEAL zet door
De opmars van smartphones bij online aankopen heeft zich volgens Thuiswinkel.org wederom voortgezet. Waar vorig jaar in het tweede kwartaal 37% van de online kopers hun mobiele telefoon gebruikte voor een aankoop, was dat dit jaar 43%.

De corona-uitbraak heeft ook impact op de gebruikte online betaalmiddelen. Zo steeg het aandeel van iDEAL - dat vooral populair is bij de aankoop van producten - van 61% in het tweede kwartaal van 2019 naar 68% dit jaar.

(Bron: Thuiswinkel.org)