SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer 0348 - 41 97 71.

Zuperzozial staakt verkoop Bamboo & Corn Based collectie

24-02-2021

Zuperzozial, een merk van Capventure BV uit Amsterdam, stopt met de verkoop van ‘voedselcontactproducten uit de Bamboo & Corn Based collectie’, binnen de Benelux. Dit naar aanleiding van een oproep van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Uit onderzoek van de NVWA naar dit type serviesgoed bleek dat bij een aantal van de onderzochte bekers, kommen en mokken te veel formaldehyde vrijkomt. Vooral heel jonge kinderen zijn daarvoor kwetsbaar. Verder is geen sprake van acuut gevaar voor de volksgezondheid.

Zuperzozial

De Zuperzozial-collectie wordt sinds de introductie in 2013 gekenmerkt door het gebruik van plantenvezels (70% tot 80%). Daarnaast is 20% tot 30% melaminehars nodig om de producten vorm te geven en deze duurzaam en vaatwasmachinebestendig te maken. In de loop der jaren is er echter veel wildgroei ontstaan en zijn er producten op de markt gekomen waarbij het aandeel melamine hoger is, aldus een verklaring van Zuperzozial. Die wildgroei is voor de EU reden de normering en richtlijnen voor goedkeuring en toelating van vulmiddelen in voedselcontactproducten aan te scherpen.

Zuperzozial stelt dat haar producten goedgekeurd zijn volgens de huidige EU-normen. Producten zijn gecontroleerd en gecertificeerd door internationaal gerenommeerde keuringsinstanties, zoals TÜV Rheinland en SGS. Zuperzozial zegt overrompeld te zijn door het handelen van de NVWA omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen bedrijven die niet en wel aan de voedselveiligheidseisen voldoen. Omdat consumenten zijn opgeroepen het product niet te gebruiken, ziet Zuperzozial geen andere mogelijkheid om de verkoop van de ‘Bamboo & Corn Based collectie’ te staken. Medio april wordt een groen alternatief geïntroduceerd: de Zuperzozial Bioplastic C-PLA serie. Deze producten zijn gemaakt van plantaardige Polymelkzuur (PLA) kunststof.