Brabantia kiest voor 100% circulair design in 2035

brabantia circulair.jpg27 mei

Brabantia helpt mensen al decennialang afval te scheiden, voedselverspilling te voorkomen en de was aan de lijn te drogen. Voor zichzelf legt het bedrijf de lat nu flink hoger: 100% circulair design in 2035. Gevraagd naar het hoe en waarom, zegt CEO Tijn van Elderen: “Duurzaamheid is niet iets wat we doen; het is wat we zijn. Het zit in onze natuur."

Brabantia wil binnen 15 jaar naar 100% circulair design. Een forse uitdaging, maar ook een must, is te lezen in het manifest van het bedrijf: "We kunnen niet meer kiezen tussen profit of planet. In deze fase hebben we allemaal de kans om het verschil te maken. Met alles wat we doen, elke beslissing die we nemen." Of, zoals Brabantia CEO Tijn van Elderen het zegt: “Als familiebedrijf willen we een mooiere plek achterlaten voor de volgende generatie. We willen een deel zijn van de oplossing, niet van de vervuiling."

Duurzaamheidsscores 2020  
98% gezond materiaal  
99% schoon water  
70% hernieuwbare energie  
93% productieafval gerecycled  
33% gerecyclede/biobased materialen  
98% recyclebare producten  
 
100% recyclebaar, 100% gerecyclede materialen  
Brabantia scoort nu al 98% op recyclebaarheid, 50% van het materiaal kan worden gebruikt om nieuwe hoogwaardige producten te maken. Meer dan 1000 producten hebben een Cradle-to-Cradle-certificaat op niveau Brons. Het bedrijf streeft er ook naar om bij de productie 100% gerecyclede of hernieuwbare materialen te gebruiken; een van de meest ambitieuze doelstellingen. Veel van de kunststof onderdelen in de afvalemmers van Brabantia zijn al gemaakt van gerecycled materiaal en aluminium. Ook biobased materialen, FSC-hout en goed katoen worden steeds vaker gebruikt, maar met een score van 33% is het einddoel nog behoorlijk ver weg. Brabantia blijft bovendien stappen zetten richting 100% hernieuwbare energie. Nu komt al 70% van de stroom uit natuurlijke bronnen als zon en wind. Circa 99% van het afvalwater is schoon en al 93% van het productieafval wordt gerecycled.  
 
brabantia.jpgNieuw designcenter in aanbouw
Op 21 mei is ook het startsein gegeven voor de bouw van Brabantia’s nieuwe designcenter. CEO Tijn van Elderen onthulde samen met Frank van de Ven (Bouwbedrijf van de Ven), Marco Jungbeker (Kuijpers Projecten) en Ruud Mansveld (Mansveld Techniek) het bouwbord aan de Leenderweg in Valkenswaard. 
Net zoals bij de producten het geval is, zal ook het nieuwe hoofdkantoor met de grootste zorg voor circulariteit en duurzaamheid gebouwd worden. Het skelet van het gebouw wordt uit hout vervaardigd. Het dak wordt voorzien van een vegetatiedak en zonnepanelen. Rondom het pand komen veel bomen en het regenwater zal zoveel mogelijk worden opgevangen. Het interieur van het gebouw zal een warme en open sfeer ademen, waarin ontmoeting het centrale thema is. Informele werkplekken, koffiecorners en transparante puien in het pand moeten zorgen voor een optimale werkomgeving voor de medewerkers van Brabantia. De opening van het nieuwe designcenter staat gepland in het voorjaar van 2022. 
 
Van links naar rechts op de foto: Ruud Mansveld, Tijn van Elderen, Frank van de Ven en Marco Jungbeker.