SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer 0348 - 41 97 71.

Consumentenrecht volgend jaar aangepast

30 september 2021

De Nederlandse consumentenwetgeving wordt volgend jaar aangepast aan de gewijzigde Europese wetgeving. Belangrijk is daarbij de verlenging van de periode van omkering van de bewijslast bij non-conformiteit. Wat betekent dit?

Als een consument iets koopt in de winkel, en dat product gaat binnen een half jaar na aankoop kapot of het blijkt niet de eigenschappen te bezitten die de consument mocht verwachten, dan kan de consument terug naar de winkel. De omkering van de bewijslast zit hem er dan in dat de verkoper in dat geval moet bewijzen dat het defect, of de verkeerde eigenschappen, niet aan het product zijn te wijten.
De Europese regels bieden de mogelijkheid die periode van een half jaar op te rekken naar twee jaar. Nederland heeft gekozen voor een periode van één jaar, hoewel vanuit de Tweede Kamer vooral werd aangedrongen op verlenging naar twee jaar. Het kabinet blijft bij de keuze van één jaar omdat dit dezelfde termijn is die ook maximaal gaat gelden als het gaat om verkoop van digitale producten en diensten. De periode van omkering van de bewijslast wordt in hetVakcentrum logo Bedrijfsadvies DEF-01.jpg spraakgebruik ook wel de wettelijke garantie genoemd. Deze gaat dus volgend jaar van een half jaar naar één jaar.

Bron: Vakcentrum Bedrijfsadvies