SOVD is bereikbaar op het telefoonnummer 0348 - 41 97 71.

Nederland steeds meer 'pin minded'

23 december 2019

Betaalvereniging Nederland monitort sinds 2003 de perceptie van pinnen in Nederland. Oorspronkelijk alleen de perceptie van pinnen met pinpas en pincode. De laatste jaren ook van de ‘nieuwe’ pinvormen, zoals de verschillende vormen van contactloos pinnen, dip & go en Retourpinnen.

Pinnen Ja Graag logo.jpgOok de veiligheid van pinnen is een belangrijk onderdeel van het onderzoek dat in juni van dit jaar werd uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat Nederland steeds meer ‘pin minded’ is. De focus op gebruik van contant neemt af. Anno 2019 heeft ‘slechts’ 38% (bijna) altijd contant geld op zak, terwijl vijf jaar geleden twee derde zonder contant de deur niet uitging.

Contactloos betalen fors toegenomen
De afgelopen jaren zijn verschillende manieren van pinnen geïntroduceerd, van contactloos met de pinpas, met een mobiele telefoon en meer recent, met een ‘wearable’. Sindsdien neemt het aantal mensen dat contactloos betaalt aanzienlijk toe. Contactloos met de pinpas is inmiddels ‘mainstream’. Alle contactloze pinvormen worden door de gebruikers positief gewaardeerd. Dit is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen.

Bekijk hier de infographic ‘pinperceptie 2019’ en hier de ‘betaalwijzer’ met meer uitgebreide informatie over elektronisch betalen.