Gouden Energietip:

Waarom leveranciers vergelijken geen zin heeft!

Vraag de gemiddelde ondernemer hoe hij of zij energiecontracten afsluit en u krijgt het volgende antwoord: "ik leg drie offertes naast elkaar en kies de goedkoopste, tegen de meest gunstige voorwaarden". Maar is dat eigenlijk wel zo slim?

Volgens Albert Munneke, energieadviseur van het Vakcentrum Energiecollectief, niet: "Een verzekering kan je prima op die manier afsluiten, maar een energiecontract niet. Dat komt omdat er achter de energieprijs een beurskoers zit. Op termijn betaal je met bovenstaande strategie sowieso teveel."

Een veelgemaakte fout

Munneke vervolgt: "Stel, u zoekt een hypotheek. Na wat banken te hebben vergeleken komt u tot de conclusie dat de eerste bank een tarief van 1,6% rente rekent voor 10 jaar, de tweede rekent een tarief van 1,7% rente. Vervolgens kiest u voor de goedkoopste en denkt u een goede deal te hebben gemaakt. Maar dit valt te bezien. In dit specifieke geval heeft u geluk gehad, de hypotheekrente staat namelijk historisch laag, maar er zijn tijden geweest dat er voor diezelfde hypotheek 12% rente betaald moest worden. Stel, u had toen dezelfde exercitie gedaan, dan had u weliswaar 0,1% rente bespaard door beide banken te vergelijken, maar zeker geen goedkope rente. Dit heeft alles te maken met de timing. Wanneer besluit u in te kopen? Hoe staat de markt er dan voor?"

In de energiemarkt is dat volgens Munneke niet anders: "Traditiegetrouw vragen veel ondernemers aan het einde van het jaar snel een paar energie-offertes op en kiezen vervolgens de goedkoopste. Gevolg is dat er veel vraag naar energiecontracten is, waardoor de prijs onnodig stijgt. Daarnaast wordt er geen rekening gehouden met marktomstandigheden zoals de olieprijs, de economie en de politieke ontwikkelingen. Op het moment dat u leveranciers belt, kijken zij wel naar de omstandigheden en bepalen vervolgens de prijs. Het geringe verschil tussen leveranciers op een willekeurig moment, valt in het niet bij de schommelingen van de energieprijzen gedurende het jaar. Dit verschil kan in sommige volatiele jaren oplopen tot enkele centen per kWh of m³ gas."

De strategie bepaalt de prijs, niet de ­vergelijking

"Laten we u vooral uit de illusie halen, het beste inkoopmoment kan niemand voorspellen. Kijk naar wat er gebeurt en zet dat geheel in lange termijnverband, is ons advies. Wat is de hoogst betaalde energieprijs in de afgelopen vijftien jaar en wat de laagste? Deze zogeheten bandbreedte bepaalt vervolgens uw ­strategie; of u kort, lang, variabel of vast gaat ­inkopen. Wie er vervolgens mag leveren voor een tiende cent verschil is niet zo belangrijk."

Afbeelding Vakcentrum

Voorbeeld:

Ondernemer de Vries heeft een goedlopende retailonderneming. Zijn verbruik schommelt al jaren rond de 150.000 kWh. In het voorjaar is de markt, over het algemeen, vaak rustig. Zijn adviseur bevestigt dat er geen gekke zaken spelen en kijkt waar de prijs zich precies bevindt. In dit specifieke geval is dat aan de onderkant van de bandbreedte voor lange termijn. Nu rest de vraag: Vast of variabel? Lang of kort?

In situatie A is een variabel of korte termijnproduct de beste optie. U maakt dan zo snel mogelijk gebruik van een mogelijke daling. De strategie is bepaald, wie er nu vervolgens levert voor die tiende cent goedkoper is niet meer zo van belang.
Stel het is moment B, de prijs zit aan de onderkant van de bandbreedte op lange termijn. Hier is vastzetten een slimme strategie. Met een variabel product gaat u meer betalen als de prijs stijgt.

De achterliggende keuze bepaalt op lange termijn wat uw energiekosten zullen zijn.

Ook advies over goedkope energie?

Wilt u weten wat u zelf kunt besparen of een nieuw contract afsluiten? Stuur dan een e-mail naar reactie@vakcentrum.nl. Hierbij ontvangen wij ook graag een kopie van uw jaar­afrekening of maandfactuur (geen voorschot). Een overzicht van uw volume met bijbehorende EAN-codes en looptijd is ook voldoende.