FD 14-01-2019: Mona Keijzer schiet onmachtige franchisenemer te hulp

"Er waren de laatste tijd geregeld conflicten tussen franchisegevers en franchisnemers. Staatsecretaris Mona Keijzer grijpt in. Met haar nieuwe wet krijgen franchisenemers meer kans bij vrouwe Justitia" zo schrijft het FD in een vandaag verschenen artikel.

In het artikel benadrukt Patricia Hoogstraaten, directeur Vakcentrum, het belang van correcte en verifieerbare informatie voorafgaand aan het sluiten van de franchiseovereenkokmst.

De komende franchisewet verplicht beide partijen alle belangrijke financiële informatie met elkaar te delen. Dat is heel open geformuleerd, maar desondanks een belangrijke stap voorwaarts, meent Patricia Hoogstraaten, directeur van Het Vakcentrum, de koepel van zelfstandige winkeliers. 'Het is wel belangrijk dat in de wet wordt opgenomen dat informatie correct en verifieerbaar moet zijn. En daarnaast zouden wij graag expliciet beschreven zien waar een goede prognose aan moet voldoen.'

Hoogstraaten is ook positief over de verplichte bedenktijd van vier weken. 'Het geeft ondernemers tijd om met een adviseur nog eens goed naar de plannen en prognoses te kijken.' Ze vindt vier weken wel het absolute minimum.

FD 14012019 franchising_Pagina_1