Avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Alleen met een goede reden mag iemand tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends buiten zijn.

Op deze pagina vindt u de formulieren die nodig zijn voor werk of woon-werkverkeer.

avondklok-lockdown-coronacrisis-9-21-uur

Werkgeversverklaring tbv centrale verwerking

Ten behoeve van gebruik door werkgevers met grote aantallen medewerkers die gebruiken moeten maken van het formulier Werkgeversverklaring avondklok stelt de overheid een Word-bestand beschikbaar.
Dat mag alleen gebruikt worden volgens de bijbehorende instructies

Voorbeeld-tekst voor informatie aan medewerkers

Hieronder een tekst die u kunt gebruiken om uw medewerkers per mail en/of uw prikbord te informeren:

Je kunt bij ons ingeroosterd worden op werktijden die eindigen na ingang van de avondklok. Dan heb je een werkgeversverklaring nodig (en een eigen verklaring). Deze kun je ophalen bij je leidinggevende.

Zorg ervoor dat je de verklaringen steeds daadwerkelijk bij je hebt als je naar huis reist, anders loop je het risico op een boete van € 95,-. Krijg je die boete, omdat je ondanks deze waarschuwing de verklaringen niet bij je hebt, dan gaan wij er vanuit dat de boete voor jouw eigen rekening komt. Misbruik van de werkgeversverklaring is bovendien strafbaar en kan leiden tot verdergaande arbeidsrechtelijke consequenties. Ga hier dus serieus en zorgvuldig mee om.

 

Meest gestelde vragen en antwoorden

Wie mogen op straat zijn?

U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is.
Dit mag alleen met de volgende redenen:

 • Bij een calamiteit;
 • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
 • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
 • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland;
 • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje;
 • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
 • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen;
 • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het mbo, hbo of wo en u kunt dit aantonen;
 • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-programma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen of printen. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat medewerkers voor werk naar buiten gaan moeten zij ook een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ kunnen laten zien. Als werkgever bepaalt u dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

Wat valt er allemaal onder ‘buiten’?

De regel is dat u tijdens de avondklok niet in de openlucht mag zijn. Dat betekent dat u niet buiten mag zijn, ook niet in de auto of in de trein. U mag wel in uw eigen tuin zijn of op uw balkon. U mag dus niet:

 • buitenshuis zijn;
 • in uw eigen auto zitten;
 • in het OV zitten;
 • in de taxi zitten;
 • in bedrijfsmatig personenvervoer zitten.

Wanneer is een ‘Eigen verklaring avondklok’ verplicht als u tijdens de avondklok buiten bent?

Dit is het geval wegens:

 • werk;
 • medische hulp aan zichzelf of een dier;
 • hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon;
 • een noodzakelijke reis naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland;
 • een uitvaart;
 • een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftencommissie;
 • een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het mbo, hbo of wo;
 • op uitnodiging als gast aan een live-programma.

Wat betekent de avondklok voor supermarkten en andere essentiële winkels?

Essentiële winkels, zoals drogisterijen, sluiten om 20 uur. Winkels die levensmiddelen verkopen, zoals supermarkten sluiten (voor het publiek) om 20.45 uur.

Mogen postbedrijven na 21.00 uur post en pakketten bezorgen?

Ja. Post- en pakketbezorgers mogen ook hun post en pakketten tijdens de avondklok bezorgen. De bezorgers hebben een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok bij zich.

Mag ik eten afhalen?

Nee. Dat mag niet tussen 20.45 uur en 07.00 uur. U kunt nog wel eten laten bezorgen.

Blijft het OV na 21.00 ’s avonds rijden?

Ja. Bij een avondklok blijft het OV rijden. Het openbaar vervoer is bestemd voor mensen die ook tijdens de avondklok een noodzakelijke reis moeten maken, bijvoorbeeld mensen die voor hun werk op pad moeten. Reizigers moeten gedurende de avondklok met documenten of formulieren kunnen aantonen dat zij om een geldige reden tijdens de avondklok moeten reizen.

Wat nu als ik in de file sta of de bus mis?

De avondklok geldt tussen 21.00 uur en 04.30 uur. Zorg dat u op tijd thuis bent. Houd rekening met files of het eventueel missen van trein of bus. Verder is de beoordeling aan de handhaving of u een geldige reden heeft om buiten de avondklok te reizen.

Zijn tankstations nog wel open?

Ja. Tankstations blijven open voor brandstof en aanverwante artikelen. Het levensmiddelen deel van winkels bij tankstations wordt voor het publiek gesloten tussen 20.45 uur en 06.00 uur. Net als de andere winkels in de levensmiddelenbranche.

Kan het nationaal goederenvervoer doorgang vinden?

Ja, nationaal goederenvervoer, waaronder ook stadslogistiek en bevoorrading, valt als werk onder de geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. Mits dit noodzakelijk is in de avonduren. De transportmedewerker moet tijdens de avondklok een eigen verklaring en een werkgeversverklaring bij zich hebben.

Kan het internationaal goederenvervoer doorgang vinden?

Ja, internationaal goederenvervoer is een geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. De internationaal transportmedewerker hoeft tijdens de avondklok geen extra verklaringen bij zich te hebben om aan te tonen dat hij voor een geldige reden tijdens de avondklok reist. De internationaal transportmedewerker moet wel, zoals altijd het geval is, een EU-certificaat/ vrachtbrief bij zich hebben.

Blijven apotheken open?

Ja, apotheken blijven open op de reguliere openingstijden

Heb ik bij een calamiteit (rampspoed) ook een formulier nodig?

Er kunnen situaties zijn waarin het niet mogelijk is om eerst een formulier op te halen of te printen. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt of als u plotseling dringend medische hulp nodig heeft. Dat is een calamiteit (rampspoed). U heeft dan een geldige reden om buiten te zijn zonder formulier.

Vanaf welke leeftijd moet iemand het formulier bij zich hebben?

Iedereen vanaf 12 jaar heeft een eigen formulier bij zich. Hierin verklaart u waarom u tijdens de avondklok dringend op straat moet zijn.

Ik heb geen printer, kan ik het formulier ook digitaal tonen?

Ja. U vult het formulier in op uw computer of smartphone en slaat het vervolgens op. Als de handhaver erom vraagt, toont u het formulier op bijvoorbeeld uw telefoon.

Moet ik elke keer als ik de straat op ga een nieuw formulier invullen? Als u in een bepaalde periode elke dag tijdens de avondklok naar buiten moet, kunt u dit aangeven op de Eigen verklaring Avondklok. U vult dan de aaneengesloten periode in.

Voor de volgende periode (bijvoorbeeld na het weekend) vult u een nieuw formulier in.

Wat gebeurt er als ik het formulier avondklok niet bij me heb en een agent ernaar vraagt?

U bent dan in overtreding en riskeert een boete van € 95. Het valselijk invullen van de avondklokformulieren wordt gezien als het plegen van een misdrijf, namelijk valsheid in geschrifte.

Waar vind ik als werkgever een ‘Werkgeversverklaring avondklok’?

U vindt de werkgeversverklaring op www.vakcentrum.nl/corona onder het kopje 'Avondklok'

Moet ik als werkgever bij elke werknemer opnieuw mijn handtekening zetten op de ‘Werkgeversverklaring Avondklok’?

Ja. U zet op elk formulier uw handtekening. Dit is alleen nodig als u het formulier uitprint. Als u het formulier digitaal invult hoeft u het niet te ondertekenen. U vinkt op het formulier aan dat dit naar waarheid is ingevuld.

Moet ik als werkgever voor elke dag weer een nieuwe verklaring afgeven?

Nee. U vult in voor welke dagen en tijdstippen uw werknemer voor werk buiten moet zijn tijdens de avondklok. Dat kan een terugkerend patroon zijn (elke week op maandag en dinsdag) of een aaneengesloten periode of mogelijk maar één of enkele dagen. Wees zo specifiek mogelijk.

Wie controleert de werkgeversverklaring – want ik zou iedereen wel zo’n verklaring kunnen geven?

Dit is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Als iemand wordt aangehouden kan de Werkgeversverklaring Avondklok worden gecontroleerd. Misbruik wordt bestraft.

 

Meer vragen en antwoorden vindt u op www.rijksoverheid.nl/avondklok

22-01-2021