Geen loondoorbetaling bij quarantaine na vakantie

Met de vakantieperiode in het vooruitzicht speelt nog steeds de vraag: “word ik toegelaten in het beoogde vakantieland en welke beperkingen gelden?”. Maar daar blijft het niet bij want er gelden mogelijk ook inreisbeperkingen bij terugkeer in Nederland.

Die inreisbeperkingen kunnen bestaan uit het overleggen van een negatieve coronatest maar ook quarantaine. Er ligt een wetsvoorstel klaar om een wettelijke quarantaineplicht in te stellen bij inreizen in Nederland vanuit landen met een zeer hoog risico van Coronabesmetting.

De quarantaineplicht bedraagt ten minste vijf dagen. Tijdens de quarantaine mag je het quarantaineadres niet verlaten op straffe van een boete van € 435,-. Als je na vijf dagen quarantaine negatief test mag je de deur weer uit.

Voor medewerkers die hun werk thuis kunnen doen, is deze quarantaineplicht niet zo’n probleem. Voor winkelmedewerkers is thuiswerken echter geen optie. Maar hoe zit het dan met de loondoorbetaling als de medewerker in quarantaine moet?

Iedereen die nu op vakantie gaat in het buitenland kan weten dat rekening moet worden gehouden met inreisbeperkingen bij terugkomst. Een verplichte quarantaine ligt in de meeste situaties in de risicosfeer van de medewerker en dus hoeft geen loon doorbetaald te worden als de medewerker quarantaineplicht heeft wegens verblijf in een risicoland. Een andere optie is dat de duur van de quarantaine wordt afgeboekt van het vakantiesaldo van de werknemer.

Om te voorkomen dat de medewerker straks bij terugkomst van vakantie onverwacht met dit quarantainerisico wordt geconfronteerd, met bovendien de mogelijkheid dat geen loon wordt doorbetaald, adviseren we uw medewerkers te informeren.

U kunt hier een modelbrief downloaden.

Kijk hier voor de reisadviezen van de Rijksoverheid

 

15-11-2021