Corona

Winkelen op afspraak

Vanaf woensdag 3 maart is 'Winkelen op afspraak' toegestaan. De overheid stelt strenge voorwaarden.
Donwnload hier de infographic over 'Winkelen op afspraak'.

Posters 'Maak uw winkel-afspraak!'


Click en collect

Het Vakcentrum heeft een handige app laten ontwikkelen om click en collect goed te regelen.

Er worden strenge voorwaarden gesteld aan click en collect. Lees ze hier. De app maakt het een stuk makkelijker om aan die voorwaarden te voldoen.


Avondklok

Vanaf zaterdag 23 januari 21.00 uur geldt een avondklok. Op deze pagina vindt u de formulieren die nodig zijn voor werk of woon-werkverkeer.


Mondkapjesplicht

Per 1 december 2020 geldt er een mondkapjesplicht in heel Nederland voor iedereen die zich bevindt in een publieke binnenruimte. Onder het begrip 'publieke binnenruimte' vallen ook winkels. Lees hier meer informatie over de verplichting tot het dragen van een mondkapje. Op deze pagina leest u meer informatie over het dragen van een mondkapje en een face-shield en wat de verschillen zijn.

Hier treft u een overzicht aan van de veelgestelde vragen en antwoorden over de mondkapjesplicht.
Dit overzicht is opgesteld door de overheid.

Er zijn ook communicatiematerialen ontwikkeld, deze kunt u hieronder downloaden:


De winkel: Protocollen en regelgeving


Het winkelgebied: Richtlijn en handreiking


Medewerkers en corona


Financiën:

Regelingen worden regelmatig aangepast. We updaten deze zodra er nieuwe informatie bekend is. Raadpleeg Vakcentrum Bedrijfsadvies als u vragen heeft over de diverse regelingen. Aan de weergave van de regelingen op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.


Corona calculator

Bereken hoe corona-regelingen uw onderneming helpen. De Corona calculator geeft direct inzicht in de relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen.


Communicatiematerialen (posters)


Voorbeelden en tips van collega-Vakcentrumleden


Toegankelijkheid in coronatijd

Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben een beperking. Ze zijn bijvoorbeeld slechtziend, blind, doof, slechthorend of hebben een verstandelijke beperking. De 1,5 meter maatregelen kunnen voor mensen met een beperking onbedoeld obstakels opleveren en de zelfstandigheid aantasten.

Het voldoen aan de geldende maatregelen, maar ook rekening houden met toegankelijkheid kan lastig zijn. Samen met een aantal toegankelijkheidsorganisaties, zoals de Oogvereniging en Ieder(in), zijn 15 praktische tips opgesteld om zorg te dragen voor toegankelijkheid van (web)winkels, binnen de geldende maatregelen.

Wij geven u 15 praktische tips. U vindt deze hier.


Informatie voor de medewerkers

  • E-learning: 'De situatie de baas'
    In deze training leren medewerkers om te gaan met situaties op de werkvloer waarin agressie voorkomt, zodat zij de situatie de baas kunnen blijven. Lees meer Naast deze e-learning, zijn er ook andere e-learnings beschikbaar. Deze zijn hier te vinden.
  • Instructievideo's
Instructies voor vulploegmedewerkers

Instructies bij
de kassa

Instructies
deurbeleid

Handige instructiefilmpjes voor medewerkers

Helaas vinden er in de winkel af en toe incidenten plaats omdat mensen zich niet aan de regels houden. Ondernemers komen goed op voor hun medewerkers, maar die moeten zich ook zelf weerbaarder kunnen opstellen. Om die reden heeft het Vakcentrum samen met het CBL instructiefilmpjes laten maken. Bekijk deze instructiefilmpjes hierboven. U kunt die delen met uw medewerkers.

11-02-2021