Bas van Meegen van Dagwinkel Vreeswijk in Nieuwegein

De buurtwinkel aan de Dorpsstraat in Nieuwegein en ondernemer Bas van Meegen hebben een lange geschiedenis samen. Op zijn twaalfde was Van Meegen (nu dertig) namelijk al vakkenvuller in de winkel waarvan hij tegenwoordig eigenaar is. Later groeide hij door naar bedrijfsleider, tot hij op zijn negentiende ging studeren en de winkel verliet. Tijdelijk, want toen de winkel vanaf begin 2010 een tijd leegstond, haalden buurtbewoners Van Meegen over om de winkel te heropenen. In het najaar van 2011 was het zover.

vreeswijk1

De ondernemer vertelt: “Ik zei: ik wil het doen, maar wel goed.” Dus kreeg het pand intern een flinke opknapbeurt, met onder andere een aantal duurzaamheidsaanpassingen. Dat bleek een goede zet. Van Meegen: “We gebruiken nu nog maar zo’n 30% van de energie die onder de oude eigenaar nodig was.”

Buurtfunctie

Wat niet veranderde, is de belangrijke buurtfunctie die de winkel vervult. Een zegen voor de vele ouderen die er dagelijks komen. Maar er is ook nieuwe aanwas. In de buurt is namelijk een nieuwe wijk gebouwd waar veel jonge gezinnen wonen. Ook zij gaan vaak naar Dagwinkel Vreeswijk. Van Meegen: “Het is een uitdaging om beide doelgroepen goed te bedienen. De oudere doelgroep komen we onder meer tegemoet door slechtziende klanten begeleiding aan te bieden en door het redactionele deel van het buurtmagazine op ons te nemen. En voor de nieuwe klanten is het assortiment uitgebreid met meer luxe producten.”

Voortrekkersrol

Voor al deze inspanningen ontving Van Meegen eind 2012 voor het eerst het Super Supermarkt Keurmerk. En na twee jaar werd de winkel gehercertificeerd. Hij licht toe: “Ik heb me destijds aangemeld omdat ik een voortrekkersrol op me wilde nemen. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen gaan me aan het hart. Inmiddels is het SSK voor mij een drijfveer geworden voor een maatschappelijk betrokken en duurzaam beleid. Het biedt me een verscherping en verbreding op mijn visie.” Van Meegen gebruikt het SSK ook als kapstok richting zijn klanten. “Als ik communiceer over bijvoorbeeld aanpassingen in de winkel, refereer ik altijd aan het SSK.”

Word ook SSK'er

Bent u als supermarktondernemer ook zo lokaal en maatschappelijk betrokken? Meld u dan aan voor het Super Supermarkt Keurmerk. Kijk voor meer informatie op www.supersupermarkt.nl.

Terug