Jan en Jolien Verbeeten en Koen Verstegen van PLUS Verbeeten

"We wilden niet per se een prijs, maar we wilden wel graag uitdragen wat we doen, laten zien waar onze meerwaarde ligt. Daarom hebben we ons aangemeld voor het SSK.” Aan het woord is ondernemer Jan Verbeeten. Samen met zijn zus Jolien Verbeeten­ en achterneef Koen Verstegen runt hij vier PLUS-supermarkten in Overloon, Tegelen, Malden en Vierlingsbeek. Jan doet commercie en pr, Jolien personeel en opleiding en Koen financiën en beheer.

Een nieuwe generatie supermarktondernemers die opereert op de fundamenten die al zo’n 150 jaar geleden gelegd werden door hun voorouders. Als marskramer langs de deuren, zo begon het en zo ging het decennialang. Aan het eind van de 19de eeuw werden de eerste stappen gezet naar een kruidenierswinkel in Vierlingsbeek, die in de jaren ’70 van de vorige eeuw doorgroeide naar een zelfbedieningswinkel. Daarna volgde (bijna) elke tien jaar een nieuwe supermarkt.

Kracht medewerkers stimuleren

In 2011 kwamen Jan, Jolien en Koen aan het roer. Ingewikkeld, om met z’n drieën vier locaties aan te sturen? Jan vertelt: “Nee hoor, als je de taken maar duidelijk verdeelt. Behalve onze directietaken op de genoemde gebieden hebben we alle drie een coachende rol op de afdelingen waar wij individueel de meeste affiniteit mee hebben. Tegelijkertijd leggen wij ook veel vrijheid en verantwoordelijkheid bij de winkelteams. Per locatie bekijken we waar de kracht ligt van de verschillende medewerkers, en die moedigen we aan. We geven veel ruimte voor persoonlijke groei. Dat werkt heel goed.”

Duurzaamheid

De insteek is dus in alle supermarkten hetzelfde, maar de invulling verschilt. Neem duurzaamheid, een thema waarbij het ondernemerstrio graag het onderste uit de kan haalt. Per winkel benutten ze de mogelijk­heden. De winkelpanden in Overloon en Vierlingsbeek zijn in eigen beheer, daar liggen dan ook zonnepanelen op het dak. Ook de bezorgauto rijdt op zonne-energie. En bij lokale evene­menten­ wordt die vaak gratis ter beschikking gesteld.

Lokaal leven, lokaal besteden

Alle vier de winkels hebben het Super Supermarkt Keurmerk. Niet alleen op het gebied van duurzaamheids­beleid blinken de ondernemers uit, op alle zeven SSK thema’s doen ze het namelijk goed. Zo zijn ze in de vier vestigingsplaatsen de spil in het lokale leven. Met de spaaractie ‘lokaal leven, lokaal besteden’ stimuleren ze hun klanten om bij plaatselijke winkels inkopen te doen.

Ook bij SSK activiteiten worden klanten actief betrokken. En dat slaat aan. Jan: “Ik zie bijvoorbeeld nog vaak klanten met een volle tas van de SSK/Glas in ’t Bakkie-actie richting de glasbak lopen. Het brengt iets teweeg, ze gaan er bewust mee aan de slag. Da’s goed om te zien.”

Word ook SSK'er

Bent u als supermarktondernemer ook zo lokaal en maatschappelijk betrokken? Meld u dan aan voor het Super Supermarkt Keurmerk. Kijk voor meer informatie op www.supersupermarkt.nl.

Terug