Jan Willem Lemkes van Jumbo Sterrenburg in Dordrecht

Al sinds 1998 bestiert Jan Willem Lemkes supermarkt Jumbo Sterrenburg - voorheen een Super De Boer - in de gelijknamige en grootste wijk van Dordrecht. Daarvoor was hij er bedrijfsleider. Toen Lemkes zelf eigenaar werd, ging er nóg een tandje bij. Met succes, want Jumbo Sterrenburg, altijd al een mooie en goedlopende winkel geweest, behaalde na Lemkes’ komst een nog hogere omzet. “Een indicatie dat we het goed deden. Maar omzet is niet de enige graadmeter”, aldus de ondernemer. Daarom meldde hij zich in 2014 aan voor het Super Supermarkt Keurmerk, dat hij een paar maanden later behaalde. “Het voelde als een kroon op het werk toen het SSK bordje op onze gevel ging.”

lemkes

Die impact heeft het SSK ook duidelijk op de medewerkers. Lemkes: “De erkenning van een autoriteit en het gevoel te werken bij een bedrijf dat goed bezig is, doet de medewerkers zichtbaar goed.” Zij werken sowieso met plezier in de supermarkt. Dat is ongetwijfeld mede te danken aan het preventieve ziektebeleid dat Lemkes voert. “Eens per zes weken houdt de arbodienst hier spreekuur. Om een vinger aan de pols te houden, óók bij medewerkers bij wie dat op het eerste gezicht niet nodig lijkt.”

Vervoer op pantoffelafstand

Niet alleen op het gebied van personeelsbeleid, ook op andere SSK thema’s zet Lemkes een stap extra. Zo was hij twee jaar geleden mede-initiatiefnemer van e-wheels, een dienst voor “vervoer op pantoffelafstand”. Hiermee kunnen minder mobiele buurtgenoten voor een appel en een ei vervoerd worden binnen de wijk in elektrische busjes, die bestuurd worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is duurzaamheid, mobiliteit, lokale betrokkenheid en werkgelegenheid in één. Het initiatief bleek een schot in de roos. “Er kwam eens iemand naar me toe die vertelde dat zij dankzij de e-wheelsdienst voor het eerst sinds twee jaar weer in het winkelcentrum kwam.” Overigens neemt ook SSK ondernemer Pel ’t Lam (PLUS ‘t Lam in Dordrecht) deel aan dit project.

Voor klanten die met eigen vervoer komen, is er een geluidsarm en isolerend parkeerdek aangelegd. Een project waarbij Lemkes als voorzitter van de winkeliersvereniging een dikke vinger in de pap had. En dan is er nog het slimme sponsorsysteem waarmee veel lokale verenigingen, van ouderraden tot zangverenigingen, geholpen worden. Het idee is simpel, maar doeltreffend: de verenigingen leveren de kassabonnen in van hun leden die boodschappen hebben gedaan bij Jumbo Sterrenburg en ontvangen daarvoor een vergoeding.

Jan Willem Lemkes zit niet stil, zoveel is duidelijk. Binnenkort wordt zijn winkel dan ook zeer terecht gehercertificeerd voor het SSK keurmerk.

Word ook SSK'er

Bent u als supermarktondernemer ook zo lokaal en maatschappelijk betrokken? Meld u dan aan voor het Super Supermarkt Keurmerk. Kijk voor meer informatie op www.supersupermarkt.nl.

Terug