Lokaal assortiment meer in trek dan vroeger

“Er is geen zelfstandig ondernemer die niet lokaal betrokken is. Daarin kun je je namelijk onderscheiden van een filiaalbedrijf. Met het SSK keurmerk kun je dat echter ook uiten naar buiten toe”, zegt Rob Veltink, SSK ondernemer uit Nijkerk, waar hij met veel enthousiasme Jumbo Rob en Cindy Veltink runt.

foto Veltink

De lokale betrokkenheid waar Veltink het over heeft bestaat bij hem uit een reeks van activiteiten en initiatieven die betrekking hebben op verschillende doelgroepen. Van ouderen tot sportverenigingen, van de winterijsbaan in het centrum tot samenwerking met lokale ondernemers.

“De lokale horeca heeft natuurlijk veel te lijden gehad tijdens de coronacrisis. Een horecagelegenheid in de buurt die mensen met een beperking in dienst heeft, maakte al jaren in de wintermaanden ‘erwtensnert’. Ik heb hen gevraagd om mij de nodige porties te leveren zodat wij de soep tijdelijk konden opnemen in ons assortiment. Het was een groot succes. We hebben diverse nieuwe aanvoer van verse erwtensnert gehad. Naast succesvol was het gewoon een echt leuk project”, aldus Veltink.

"Goed dat er weer nieuwe SSK materialen beschikbaar zijn voor in de winkel. Na de verbouwing van de winkel kan ik de poster, stickers en online content goed gebruiken."

Lokale helden

Onderscheidend assortiment is één van de onderwerpen waarop wordt beoordeeld bij het SSK keurmerk. In het assortiment van Jumbo Veltink is de nodige ruimte voor lokaal aanbod. “We werken samen met de ‘lokale helden’: wij voeren hun beste lokale producten. Brood, gebak, vlees en ook wijn. Van een bekende ondernemersfamilie uit de buurt wordt wijn uit Argentinië geïmporteerd. Het heeft een lokale touch want ook een landgoed in Nijkerk is hiernaar vernoemd.”
In de zomer wordt samengewerkt met de lokale, succesvolle, ijssalon Coava. “En zo werken we eveneens samen met boerenbedrijven in de omgeving voor seizoensproducten zoals kersen en asperges. Daarbij is kwaliteit en goede smaak van belang. Het moet ook echt iets toevoegen aan ons bestaande assortiment”, legt Veltink uit.

Veltink ziet overigens een verandering in het consumentengedrag ten aanzien van lokaal aanbod. “Tegenwoordig heeft de consument veel meer met lokale producten dan vroeger. Er is een duidelijke vraag naar producten uit de buurt. Het grote succes van de Erwtensnert is daar een mooi voorbeeld van.”

Moet toch anders kunnen…

Rob Veltink is 16 jaar geleden begonnen als supermarktondernemer. Een ander SSK keurmerk thema, lokale en sociale betrokkenheid, werd al vrijwel direct vanaf de start omgezet in actie. “Ik zag ongeveer 15 jaar geleden een vrouw met een rollator door de sneeuw worstelen en dacht ‘dat moet toch anders kunnen’. We hebben toen in samenwerking met de Unie van Vrijwilligers een actie opgezet om wekelijks ouderen met een bus op te halen, zodat zij boodschappen kunnen doen. We hebben een speciale hoek voor hen in de winkel gemaakt waar ze hartelijk werden ontvangen met koffie en gebak. Op een gegeven moment werd het zelfs meer dan eens in de week. Toen we het tienjarig jubileum vierden werden mijn vrouw en ik onthaald met een speciaal voor ons gemaakt lied, gezongen door het Zeemanskoor.”

Loopbaan kansen

Eén van de thema’s dat van belang is binnen het SSK keurmerk is het personeelsbeleid. Jumbo Veltink heeft ongeveer 135 mensen in dienst. Velen van hen zijn al langer in dienst. De meesten komen uit de directe omgeving. Het bedrijf is tevens erkend leerbedrijf. “Ik ben het meest trots op mijn mensen”, zegt Veltink. “Voor de toekomst zie ik echter wel dat het lastiger wordt om jongeren in de leeftijd van ca. 16 jaar te vinden en te houden. De supermarkt wordt gedragen door jongeren, 60% wordt ingevuld met flexibele uren. We zullen gezamenlijk - supermarktbreed - goed duidelijk moeten maken dat we echt serieuze en mooie loopbaankansen bieden.”