Vakcentrum AVG-programma groot succes

Dat er inmiddels een Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht is, kan niemand ontgaan zijn. De publicitaire storm is inmiddels geluwd. Wat blijft zijn de verplichtingen uit de AVG. Met het gratis Vakcentrum-AVG-programma kunnen ondernemers toetsen of de bedrijfsvoering aan de AVG voldoet en waar nodig extra maatregelen nemen. Honderden leden hebben de tool inmiddels gebruikt. We vroegen enkele van uw collega’s naar de ervaringen.

Ondernemer Ad de Jong, ­Dagwinkel De Jong Schoonrewoerd:

“Het AVG-programma is heel nuttig, zonder het programma was het mij niet gelukt. Inmiddels heb ik hier een AVG-map staan met alle formuleren en verklaringen. Het programma is duidelijk, iedere ondernemer kan hiermee aan de slag. In totaal heeft het mij zo’n 10 uur gekost om de AVG op orde te krijgen. Tip is vooral om eerst goed te lezen en daarna pas te starten met invullen.”

“Het programma is duidelijk, iedere ondernemer kan hiermee aan de slag.”

Ondernemer Rodney van der Burgt van Albert Heijn van der Burgt:

“Het AVG-programma heeft mij geholpen om in beeld te krijgen wat er moet gebeuren, alle verplichtingen komen erin aan bod. Ik heb het programma doorgewerkt. De modellen die erin staan heb ik gepersonaliseerd en aangepast voor mijn winkel. Om de AVG op orde te krijgen is mijn advies er even goed voor te gaan zitten, het AVG-programma helpt daarbij om inzichtelijk te krijgen wat er moet gebeuren.”

“Het AVG-programma heeft mij geholpen om in beeld te krijgen wat er moet gebeuren, alle verplichtingen komen erin aan bod.”

Ondernemer Robbert-Jan Bruins, Jumbo Bruins:

“Het AVG-programma is mij goed bevallen, het verheldert op hoofdlijnen waar de AVG over gaat. Ik heb het programma doorlopen en alle vragen beantwoord. De verplicht­ingen die uit de AVG-wetgeving naar voren komen gaan mijns inziens overigens wel erg ver, bijvoorbeeld de verplichting tot het vragen van toestemming voor het maken van foto’s tijdens een feestje. Ik ben benieuwd hoe de toezichthouder hiermee omgaat. Ook het arbeids­reglement binnen onze winkel wordt AVG-proof gemaakt.”

Ondernemer Rudi Voss, Kitchen2Table:

“Ik heb het stappenplan via het AVG-programma doorlopen en dat werkte goed. Hier en daar heb ik wat aanpassingen gedaan in mijn winkel en vervolgens heb ik de AVG-verklaring ontvangen. Ons Privacybeleid staat op de website en is voor klanten en medewerkers toegankelijk. Het lastigste aan de AVG vind ik de bewaartermijnen van gegevens, bijvoorbeeld juist wanneer een klant op zoek is naar een onderdeel van een product dat eerder bij mij is gekocht. Hier zit een spanningsveld tussen goede service en privacy. Ook is het lastig om met terugwerkende kracht toestemming te vragen om nieuwsbrieven toe te sturen.”

 

Stempel gratis voor leden-01

Het AVG-programma is nog steeds ­beschikbaar voor Vakcentrum­leden.

 

Wissel uw persoonlijke ­vouchercode in op
www.AVG-programma.nl/vakcentrum.

Meer informatie

Meer informatie over de AVG vindt u op deze pagina.
Bent u Vakcentrumlid en wilt u gebruik maken van het Vakcentrum-AVG-programma en modellen (privacybeleid, verwerkersovereenkomsten en huishoudelijk reglement) gebruiken? Dit kunt u hier vinden.

 

Vakcentrum ondersteunt:

Als u uw Huishoudelijk reglement nog moet aanpassen aan de AVG-verplichtingen kunt u gebruik maken van het model Huishoudelijk reglement van het Vakcentrum. Dat voldoet aan de AVG-verplichtingen. Het model vindt u hier.

 

Advies op maat: Vakcentrum Bedrijfsadvies

Vakcentrum Bedrijfsadvies ondersteunt ondernemers op alle gebieden. De adviseurs van Vakcentrum Bedrijfsadvies hebben de afgelopen maanden ook zeer uiteenlopende AVG-vragen beantwoord.

Heeft u nog onbeantwoorde vragen neem dan contact op via advies@vakcentrum.nl of (0348) 41 97 71.

Advies van onze jurist:

In verband met de specifieke kenmerken van producten en de beperkte verkrijgbaarheid, kunnen aankoopgegevens voor langere tijd bewaard worden. Bijvoorbeeld in geval van unieke serviezen of duurzame apparatuur is hier belang bij en dus in overeenstemming met de AVG. Voor de verzending van de nieuwsbrieven: achteraf toestemming vragen is in het kader van AVG lastig maar in dit kader ook niet nodig, er vanuit gaande dat het belang hiervan in het Privacybeleid wordt aangeduid. Geef bij het verzenden van nieuwsbrieven wel altijd duidelijk de mogelijkheid om af te melden, dit moet ook in het Privacybeleid worden vermeld.