Twee fantastische dagen,

daar moet je een column over schrijven zei het Vakcentrumlid in mijn auto na twee intensieve dagen in Brussel. Zoals jullie weten ben ik daar regelmatig om voor jullie belangen op te komen vanuit mijn functie als bestuurslid van ­Detailhandel Nederland en natuurlijk als directeur van het Vakcentrum.

In het kader van storytelling, waar ik het in mijn vorige column over heb gehad, werd ik voor een groot deel vergezeld door de mkb-winkelier Anke Pollmann (Pollmann sinds 1890, Arnhem). We vierden in Brussel het 25 jarig bestaan van Eurocommerce, de Europese koepel van de totale detailhandel en groot­handel, opgericht door meneer Albert Heijn. We hebben niet alleen geluisterd, maar ook veel gesprekken gevoerd met twee Eurocommissarissen, diverse ­Europarlementariërs en commissie­ambtenaren, met retail, consumentenbescherming of vestigingsbeleid in hun portefeuille en belangenbehartigers.

Hindernissen die barrières op (gaan) ­leveren voor winkeliers zijn duidelijk neergezet, gelardeerd met praktijk­ervaringen van de Arnhemse winkelier.
Er is over van alles gesproken. Zoals amendementen op een wetsvoorstel, die ertoe kunnen leiden dat winkeliers niet meer gezamenlijk kunnen inkopen. En wat denk je van het voorstel dat je de extra uren die werknemers tijdens de feestmaand werken niet alleen dan moet uitbetalen, (wat vanzelfsprekend is), maar ook voor een deel in periode erna, zelfs als er dan niet zoveel gewerkt wordt? Dat in het kader van transparantie in de arbeidsvoorwaarden?

Die zaken moeten van tafel en de ­vergeetpot in! Als dat lukt, dan is de ­missie voor dat deel geslaagd. Ik heb op die punten hoop op een goede afloop. “Maar hoe weten mijn collega’s dat nu?” vroeg mijn reisgezel. “Soms als je niets zichtbaars bereikt, dan bereik je toch wat, zet dat in je column!”
Bij deze! Het waren twee fantastische dagen.

mr. Patricia Hoogstraaten RAE

directeur