Fijne Vakantie

Deze wens  hoor je nu regelmatig. Bijvoorbeeld tegen scholieren die net hun schooljaar hebben afgerond. Een groot deel van hen gebruikt de vakantie om een extra zakcentje te verdienen. Vaak wordt een eerste werkervaring opgedaan in de detailhandel. De keuze om te werken in de winkel, als vakkenvuller, caissière of achter de toonbank, is slim te noemen. Die ervaring is later goud waard. En bovendien betaalt de detailhandel lang niet slecht.

Over lonen gesproken, op dit moment lopen de gesprekken over de Cao voor de levensmiddelendetailhandel. De gesprekken zijn opbouwend en constructief. Maar we zijn er nog niet uit. De opmerking van onze minister-president dat het geld tegen de plinten klotst, wekt de verkeerde verwachtingen. Deze week zag ik weer enkele berichten van ondernemers die stoppen met hun bedrijf. Het feit dat dit niet uit weelde is, ontgaat de heer Rutte kennelijk. Toch hoop ik dat voor de vakanties beginnen een cao tot stand komt.

En er is nog een onderwerp waar ik graag van zou zien dat er voor de vakantie belangrijke stappen worden gemaakt: de franchisewet. Op de Dag van het Vakcentrum hebben de leden het belang van snelle en adequate wetgeving nog eens benadrukt. En ook vanuit de Tweede Kamer is op spoed aangedrongen. De verwachting is nu dat het wetsvoorstel nog voor het zomerreces in het kabinet wordt besproken. Dan kan het voorstel vervolgens naar de Raad van State. Ik hoop dat men daar dan voorlopig niet met vakantie gaat en dat men snel een advies presenteert.

Bij ons gaan collega’s wel op vakantie, maar anderen werken lekker door. U kunt dus doorlopend een beroep op ons blijven doen. En als u dat niet nodig is omdat u zelf een paar weken de wijde wereld intrekt, dan wens ik u een welgemeend

Fijne vakantie.

Patricia E.H. Hoogstraaten RAE
directeur