Voorkoken,

Dat is een fantastisch proces, waar je veel plezier aan kunt hebben. Ik denk dan niet alleen aan de knoflook, die je een poosje in de melk laat pruttelen, om er vervolgens samen met ansjovis een geweldige ‘bagna calda’ van te maken. (Met enkele Vakcentrumleden mocht ik deze mooie ervaring hebben). Voorkoken is een proces waar niet alleen een kok, maar ook veel medewerkers van onze organisatie voor een deel van de tijd, mee bezig zijn. Tenslotte betekent voorkoken: voor behandeling klaarmaken. Dat dit een intensief proces kan zijn, hoef ik u niet te vertellen. En dat het resultaat niet altijd ‘lekker’ is, ook niet.

Het rapport ‘Winkelcriminaliteit bij Vakcentrumleden, een inventarisatie’ is er een goed voorbeeld van. Het biedt informatie om van te schrikken en bevat conclusies die snel in behandeling genomen moeten worden. Tijdens een bijeenkomst met andere brancheorganisaties kon ik ‘voorkooksels’ van de collega’s proeven. Ook de ministers Grapperhaus en Dekker deden dit. Zij namen niet alleen kennis van de criminele activiteiten in en rond de winkels, maar ook van de meldingen uit de horeca, recreatieparken, de bouw en de banken. Wethouders presenteerden indrukwekkende voorbeelden. De ministers waren onder de indruk. Sander Dekker twitterde: “Ondermijnende criminaliteit is een veelkoppig monster… Hoe meer zicht we hierop krijgen, hoe meer we ons te weer kunnen stellen.”

Mooie woorden, maar daarmee hakken we dat veelkoppig monster niet in de pan! Politie en justitie horen er ook een belangrijke rol in te spelen, gesteund door beide ministers. Maar helaas ontbreekt er mankracht en goed gereedschap. Daar is geld voor nodig. Over een paar weken starten in de Tweede Kamer de debatten over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat moment moeten we aangrijpen om de steun van de Kamerleden te krijgen. Hoe we dat doen?

Nou, we starten gewoon met voorkoken.

mr. Patricia E.H. Hoogstraaten
directeur