Blij,

zo ging ik na een kleine twee jaar eindelijk weer eens op vakantie! Coronaproof met de auto naar Frankrijk. Heerlijk genieten van mooie hotels geëxploiteerd door mkb-ondernemers. Familiebedrijven, net weer geopend. Ondernemers, die zelf altijd aanwezig waren.

Wel overal mondkapje op, handen ontsmetten. Zowel binnen als buiten, op plekken waar het drukker is, zoals op de markt. Geen vuurwerk en festiviteiten op 14-7, wel bewapend toezicht, toch iets minder.
Maar in de restaurants bereidden koks gelukkig weer de heerlijkste menu’s. Best lekker na een wandeling door de wijngaarden. Ja, dan blijf je toch blij.
Het weer was helaas iets minder, de wijnboeren, veelal mkb-ers hadden daar ook last van: te koud en te vochtig. De oogst 2020 was ook al niet zo goed geweest. En dan de winkelstraten van prachtige dorpen en steden, zoveel lege panden. Gesloten horeca, gesloten non-food bedrijven, meer dan de helft van de etalages was leeg. Hoe gaan we dat Europa-breed herstellen? Ons demissionair kabinet houdt zich daar nog steeds niet mee bezig. Inmiddels wordt een deel van de winkeliers en de horeca, naast de coronaschade, ook geraakt door de gevolgen van de enorme regenval. Er liggen enkele grote dossiers op tafel.

Of het nu leuk is om weer aan het werk te zijn? Het antwoord is ‘ja’. Ik heb in mijn vakantie helaas ook ervaren, dat het niet iedereen gegeven is om na de vakantie terug te keren bij zijn dierbaren en aan het werk te gaan met een goed team. Mij is dat wel gegund. Ik ben dus blij.

mr. Patricia Hoogstraaten RAE
directeur