De eindsprint,

van de winnaar van de marathon van Rotterdam, afgelopen weekend, was er eigenlijk niet. In een schijnbaar rustige cadans liep hij naar de finish. Hij legde later uit dat dit mogelijk was omdat hij zijn conditie na de Olympische Spelen op niveau heeft gehouden en veel geslapen had.

Over twee maanden is voor alle winkeliers de finish van het jaar 2021. Voor velen moet het nu echt gaan gebeuren en worden de komende maanden cruciaal.

Zorg dus dat je klaar bent voor die eindsprint. Sterker nog, zorg dat die nauwelijks nodig is.
Je winkel op orde, je personeel op orde en digitaal goed aanwezig. Zorg dat alles zoveel mogelijk strak staat. Want we krijgen nog uitdagingen te pareren. Het zal echt niet windstil en zonnig zijn zoals in Rotterdam. Het komt nooit zomaar aanwaaien.

Niet alles heb je in de hand. Zoals kosten die de pan uit rijzen. Denk aan de zeecontainers en energie. Gelukkig is dat met de verzuimverzekering van Vakcentrum Zorgportaal niet het geval (2%).
Ook de effecten van de coronamaatregelen die dit weekend worden besproken, zijn niet in te schatten. Hetzelfde geldt voor resultaat van het komende CAO-overleg voor de levensmiddelendetailhandel. Wat mij betreft moet er eindelijk een akkoord komen. Dat verdient iedereen die met die de eindsprint bezig is. Ook hier is een gelijk speelveld absoluut nodig. Net als bij de marathon, iedere deelnemer loopt dezelfde route, maar kan zelf invulling geven aan de vorm van de eindsprint.

mr. Patricia Hoogstraaten RAE
directeur