Franchisekennis,

is onmisbaar. De Wet Franchise heeft zijn eerste kwartaal in het Burgerlijk Wetboek achter de rug.
Veel partijen zijn druk bezig met de uitleg van de voorschriften. Juristen kunnen punten verdienen met cursussen en geld met het nodige advies. Universiteiten buigen zich over ondersteunende methodieken, studenten zijn druk bezig met de analyse van franchisenemersverenigingen, die op hun beurt weer druk zijn met verdere professionalisering. Hun leden buigen zich over de vraag op welke wijze hun overeenkomst aangepast gaat worden en de franchisegever probeert alles zoveel mogelijk in goede banen te leiden.

Vanuit de praktijk kijkt het Vakcentrum niet alleen naar wat er vanuit de Wet Franchise wordt geïmplementeerd in de rechtsrelatie, maar ook naar het ‘hoe’.
In behoorlijk wat situaties zien we dat ­franchisegevers van de gelegenheid gebruik ­maken om naast enkele wettelijke zaken ook andere aanpassingen voor te leggen of zelfs al door te voeren. Verder worden ­trajecten uit ­elkaar getrokken door ­provisorische ­aanpassingen al door te voeren voor ­nieuwkomers en een ­algehele wijziging voor bestaande ­franchisenemers in het vooruitzicht te stellen. Dat levert uitdagingen op.

Wet-gerelateerde aanpassingen ­dienen ­tenminste de rechtspositie van de ­franchisenemer ten opzichte van de ­franchisegever te ­verbeteren. Dat is immers het doel van de wet. Laat de ­franchisegever uitleggen waarom de ­voorgestelde aanpassing die ­verbetering ­oplevert. Overleg is belangrijk en de ­betrokkenheid van alle franchisenemers ook. Alleen dan kunnen gedegen afspraken worden gemaakt. Wij helpen daar graag bij en zijn ­gestart met een nieuwsbrief voor ­franchise­nemersverenigingen.

De titel? Franchisekennis.

mr. Patricia Hoogstraaten RAE
directeur