Ongelijke speelvelden,

die moeten verdwijnen!

U begrijpt dat ik met een goed gevoel terugkijk op het bijzondere jaar 2020. Het jaar van de wet Franchise. Maar er is meer. Na een uitgebreide lobby om oneerlijke concurrentie door buiten de EU gevestigde webwinkels tegen te gaan, moet de klant ook btw gaan betalen over goedkopere geïmporteerde goederen. Dit ongelijk speelveld verdwijnt dus ook!

Helaas kijkt een deel van mijn achterban nu met lede ogen naar de speelgoedverkoop in de wel geopende winkels van twee grote drogisterijformules. Ik kan me de frustratie van mkb-winkeliers, die nu gesloten moeten blijven heel goed voorstellen.
Zeker als je vaststelt dat in Nederland hierdoor opnieuw een ongelijk speelveld is gecreëerd. Vanzelfsprekend is dit punt al diverse malen aangekaart in ons overleg in Den Haag.
Het lijkt er helaas niet op dat de overheid haar lockdownbeleid op dit punt gaat wijzigen. Inmiddels is wel de (non-)foodverkoop van zelfbedieningsgroothandels gestopt.

Wij focussen ons nu op het verbeteren van de (financiële) steunmaatregelen. Onze lobby op dit punt is tijdens de eerste lockdown in maart 2020 ook succesvol geweest. Toen zijn de SBI-codes aangepast zodat veel non-foodwinkels toch voor de TOGS-uitkering van €4000 in aanmerking kwamen. Voor dit moment is de lobby die ertoe moet leiden dat klanten hun bestellingen kunnen afhalen bij de winkel, misschien nog belangrijker. Net zoals dat bij de horeca mag en bij de doe-het-zelfwinkels. Want ook dit zijn voorbeelden van ongelijke speelvelden.

Ik wens iedereen een voorspoedig 2021.

mr. Patricia Hoogstraaten RAE
directeur